În România, cu carantină. Bucureștiul a actualizat lista țărilor considerate a avea risc epidemiologic ridicat
Full Article 3 minutes read

În România, cu carantină. Bucureștiul a actualizat lista țărilor considerate a avea risc epidemiologic ridicat

Lista țărilor considerate a avea risc epidemiologic ridicat a fost din actualizată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență al României. Republica Moldova rămâne în zona galbenă. Prin urmare, cetățenii moldoveni vor fi nevoiți să stea în carantină.

Din listă fac parte 61 de state, inclusiv Republica Moldova, Franța, Israel, SUA sau Italia.

Astfel, conform CNSU, la intrarea în România, persoanele care sosesc din ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat sunt obligate să prezinte un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării în avion sau autocar (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 10 zile.

„Pentru persoanele sosite din ţările/zonele/teritoriile prevăzute şi care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locaţia declarată pentru o perioadă de 14 zile”, se arată în hotărâre, decizia fiind valabilă pentru cei care, de exemplu, intră în ţară cu maşinile personale.

Persoanele exceptate de la obligaţia prezentării unui test PCR

Testul PCR nu e obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.

Operatorii economici care efectuează transport internaţional, aerian şi rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute în decizia CNSU au obligaţia să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:

a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze şi pentru care au trecut cel puţin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării şi că au trecut cel puţin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării.

Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezenţa de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în ţară, precum şi alte documente justificative

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: