România a informat NATO și îl cheamă la raport pe ambasadorul rus la București, după ce a găsit noi bucăți de dronă pe teritoriul său

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României anunță a informat şi se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului din 13 septembrie, privind noile fragmente de dronă găsite pe teritoriul său. Bucureștiul a condamnat violarea spațiului aerian al României și a anunțat că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, scrie Agerpres.

„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, subliniază MAE de la București.

Ministerul Afacerilor Externe din România reiterează condamnarea fermă a atacurilor „ilegale”, care „încalcă normele de drept internațional şi sunt considerate crime de război”.

Între timp, Ministerul Apărării Naționale de la București a declarat că, din primele date transmise, a rezultat că fragmentele găsite pe 13 septembrie sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. „Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, a precizat ministerul Apărării de la București.

Precizăm că echipajul unui elicopter al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, România, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. Acesta este al treia caz când fragmente dintr-o dronă utilizată în războiul din Ucraina au fost găsite pe teritoriul României, în două săptămâni.

Pe 12 septembrie, Armata Română a anunțat că a început să instaleze spații de protecție a populației din localitatea Plauru, județul Tulcea, de lângă granița cu Ucraina, unde recent au căzut bucățile din drone, care ar fi rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Nicanor Ciochină rămâne fără fotoliul de primar. Când vor avea loc alegeri noi la Boldurești

Locuitorii din satul Boldurești vor fi chemați din nou la urne, pe data de 20 iulie. Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis, unanim, organizarea unui nou scrutin pe 7 iulie, după ce Curtea de Apel Nord a declarat alegerile din 1 iunie nule și a obligat CEC să stabilească o nouă dată pentru vot.

Decizia poate fi atacată timp de 3 zile, la Curtea de Apel Centru.

Reamintim că Curtea de Apel Nord a declarat nule alegerile locale din 1 iunie, câștigate de Nicanor Ciochină, în comuna Boldurești din raionul Nisporeni. Instanța a obligat, prin decizia sa din 4 iulie, CEC, să organizeze în termen de două săptămâni votarea repetată. Decizia este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de trei zile.

Amintim că urmare a hotărârii Judecătoriei Ungheni din 25 iunie, CEC a subliniat că decizia instanței poate fi pusă în aplicare doar după ce va fi emisă o hotărâre definitivă.

Între timp, pe 27 iunie, șapte consilieri ai Consiliului local Boldurești au decis ca Nicanor Ciochină să exercite interimatul funcției de primar al comunei „până la numirea în funcție a primarului ales”. 

***

Nicanor Ciochină este învinuit că ar fi accidentat mortal un copil și a fugit de la locul accidentului. Amintim că pe 19 februarie 2024, un adolescent de 14 ani a fost lovit mortal de un automobil în comuna Boldurești. Șoferul a fugit de la locul accidentului. Două zile mai târziu, poliția a anunțat că vinovat de accident s-ar face primarul localității, Nicanor Ciochină, care s-ar fi aflat la volanul mașinii de serviciu. Potrivit anchetatorilor, până la reținere, edilul ar fi încercat să șteargă urmele accidentului. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: