România a informat NATO și îl cheamă la raport pe ambasadorul rus la București, după ce a găsit noi bucăți de dronă pe teritoriul său

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României anunță a informat şi se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România şi Ucraina, inclusiv asupra incidentului din 13 septembrie, privind noile fragmente de dronă găsite pe teritoriul său. Bucureștiul a condamnat violarea spațiului aerian al României și a anunțat că îl va convoca de urgență pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse, scrie Agerpres.

„Pe fondul identificării în cursul zilei de 13 septembrie de noi fragmente de dronă similară cu cele folosite de armata rusă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri, în județul Tulcea, Ministerul Afacerilor Externe reiterează protestul ferm față de violarea, din nou, a spațiului aerian al României. Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației şi a infrastructurii civile ucrainene şi a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România şi Ucraina şi, totodată, cere respectarea normelor de drept internațional, inclusiv a inviolabilității spațiului aerian al României”, subliniază MAE de la București.

Ministerul Afacerilor Externe din România reiterează condamnarea fermă a atacurilor „ilegale”, care „încalcă normele de drept internațional şi sunt considerate crime de război”.

Între timp, Ministerul Apărării Naționale de la București a declarat că, din primele date transmise, a rezultat că fragmentele găsite pe 13 septembrie sunt dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă. „Procesul de expertizare continuă pentru stabilirea circumstanțelor producerii acestui incident”, a precizat ministerul Apărării de la București.

Precizăm că echipajul unui elicopter al Forțelor Aeriene Române a identificat miercuri, 13 septembrie, în jurul orei 11:30, în zona localităților Nufăru și Victoria din județul Tulcea, România, fragmente care ar fi putut proveni de la o dronă, dispersate pe o suprafață de câteva zeci de metri. Acesta este al treia caz când fragmente dintr-o dronă utilizată în războiul din Ucraina au fost găsite pe teritoriul României, în două săptămâni.

Pe 12 septembrie, Armata Română a anunțat că a început să instaleze spații de protecție a populației din localitatea Plauru, județul Tulcea, de lângă granița cu Ucraina, unde recent au căzut bucățile din drone, care ar fi rusești.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

presedinte.md

Maia Sandu și Janis Mazeiks au discutat despre pregătirile pentru primul summit Moldova-UE

Președinta Maia Sandu și ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks, au avut pe 18 iunie o întrevedere. Discuțiile au vizat, între altele, etapa la care se află țara noastră în procesul de aderare la Uniunea Europeană și pregătirile pentru prima ediție a summit-ului Moldova-UE.

Potrivit unui comunicat al Președinției, Maia Sandu și Janis Mazeks au discutat despre reforma justiției. „Președinta a reiterat că statul va continua să consolideze un sistem judiciar corect și eficient, în beneficiul cetățenilor”, a menționat instituția.

Interlocutorii au vorbit, de asemenea, riscul ingerințelor externe și al tentativelor de manipulare în alegerile parlamentare din această toamnă. „Șefa statului a subliniat importanța desfășurării unui scrutin liber de ingerințe străine, astfel încât cetățenii moldoveni să-și decidă viitorul în mod liber și democratic”, a precizat instituția prezidențială.

Totodată, președinta și diplomatul au abordat subiectul stadiul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Părțile au discutat și despre pregătirile pentru primul summit Moldova-UE. „Acest nou format de dialog, ce urmează să devină unul regulat, reflectă aprofundarea relației dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană și marchează trecerea la o nouă etapă în parcursul de integrare europeană”, a menționat Președinția.

Prima ediție a summit-ului Moldova-UE va fi organizat pe 4 iulie, la Chișinău. La reuniune sunt așteptați președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Kaja Kallas.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: