tvrmoldova.md

România a transferat cele 300 de mii de euro destinate societății civile și presei independente din Moldova

Ministerul Afacerilor Externe a efectuat deja plata contribuției voluntare de 300 de mii de euro, prin European Endowment for Democracy (EED), pentru implementarea de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente din Republica Moldova. Contribuția a fost anunțată de ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, în cadrul vizitei oficiale în Republica Moldova, precizează Ambasada României în Republica Moldova, într-un comunicat de presă citat de IPN.

Asistența financiară respectivă a fost atribuită în conformitate cu pachetul de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova, anunțat de președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, în decembrie 2020. Contribuția este asigurată din Fondul de Democratizare și Dezvoltare Sustenabilă pentru Republica Moldova, inclus în Planul anual de cooperare internațională pentru dezvoltare și asistență umanitară aferent anului 2021.

Potrivit diplomației române, decizia ministrului Bogdan Aurescu a fost luată în continuarea contribuției voluntare similare, în valoare de 250 de mii de euro, decise de ministrul român în noiembrie 2020. Bani destinați, la fel, pentru implementarea de proiecte în sprijinul societății civile și al presei independente din Moldova.

Ambasada precizează că prin această măsură este reiterat angajamentul ferm al României de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, inclusiv prin acțiuni de asistență oficială pentru dezvoltare și în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

European Endowment for Democracy (EED) este o organizație înființată în 2013 de Uniunea Europeană și statele membre ca entitate independentă cu expertiză în promovarea proiectelor destinate consolidării democrației și drepturilor omului în Vecinătatea UE.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Transportatorii ies în stradă cu microbuzele: vor claxona în PMAN și își vor prezenta revendicările

Transportatorii auto anunță un protest miercuri, 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Acțiunea va începe la ora 11:00 – oră la care participanții vor claxona simultan, în semn de nemulțumire față de politicile actuale din domeniul transportului. Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), după acest gest simbolic vor fi prezentate solicitările oficiale adresate Guvernului și Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Amintim că transportatorii au acuzat Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA), pe 24 iunie, de inacțiune, dar și presupuse abuzuri și scheme de corupție. APOTA a transmis atunci un apel public în care avertiza că lipsa metodologiei tarifare, impunerea sistemelor electronice e-GPS și e-Bilet, precum și obligația de adaptare a tuturor vehiculelor pentru persoanele cu dizabilități pun în pericol activitatea transportatorilor. Transportatorii au amenințat, atunci, cu proteste, dacă autoritățile nu vor ține cont de nemulțumirile lor.

În reacție, Guvernul a transmis că a luat act de solicitarea publică, dar soluționarea problemelor ține de competența Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. În ceea ce privește acuzațiile APOTA legate de posibile scheme de corupție, Executivul a invitat toate părțile care dețin informații relevante să le prezinte organelor competente.

Pe 27 iunie, APOTA a comunicat că transportatorii au decis să iasă în stradă. Asociația a menționat că urmează a fi organizate trei manifestații în capitală: prima, pe 9 iulie, în Piața Marii Adunări Naționale, a doua în fața sediului Misiunii Uniunii Europene în R. Moldova, iar a treia – în fața Agenției Naționale Transport Auto.

Pe 4 iulie, ministrul Infrastructurii, Vladimir Bolea, a anunțat că a avut o discuție „constructivă” cu transportatorii. Oficialul asigura atunci că „a spulberat îngrijorările acestora” și a explicat că au fost clarificate cele trei principale neînțelegeri: dotările pentru persoanele cu necesități speciale, metodologia de calcul a tarifelor și proiectul e-Bilet. Potrivit ministrului, transportatorii urmau să informeze ANTA cu privire la numărul de vehicule adaptate pentru persoanele cu dizabilități. În privința metodologiei de calcul, Bolea a dat asigurări că aceasta va intra în vigoare în curând, iar în ceea ce privește e-Bilet, oficialul a precizat că proiectul se află deocamdată în faza de consultări și nu există nicio decizie care să impună aplicarea lui.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: