România, reacție la afirmațiile lui Putin „care induc ideea ca ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”
Full Article 2 minutes read

România, reacție la afirmațiile lui Putin „care induc ideea ca ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”

Autoritățile române resping acuzațiile președintelui rus precum că „România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”. Se menționează că statul român „susține independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, iar „războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă”. Reacția României vine ca urmare a declarațiilor președintelui rus, în care cel din urmă a acuzat România și Polonia că vor teritorii din Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe al României a venit cu o reacție ca urmare a discursului susținut de Vladimir Putin cu ocazia Zilei Unității Naționale.

„Respingem aserțiunile exprimate de președintele Federației Ruse, care induc în mod fals ideea că România ar avea pretenții teritoriale față de Ucraina”, se arată în declarația Ministerului român.

Totodată, autoritățile din România evidențiază că „războiul de agresiune declanșat de Rusia la 24 februarie reprezintă o încălcare gravă și brutală a principiilor de drept internațional, inclusiv a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei”

„În acest context, România reafirmă susținerea sa fermă pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internațional”, mai comunică autoritățile române.

***

De menționat că pe 4 noiembrie, președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre cele de-al Doilea Război Mondial în cadrul unui discurs cu ocazia Zilei Unității Naționale. Potrivit oficialului rus, după război, zone mari din Polonia, Ungaria și România au fost luate de Stalin în favoarea Ucrainei. Putin a adăugat că „absorbția Ucrainei” din Polonia „nu a dispărut”. Potrivit lui, Rusia „a dat în mod voluntar teritoriile sale istorice pentru a crea un spațiu cultural, umanitar, istoric unic, comun”.

„Dar acele teritorii pe care le-am menționat mai sus au fost rupte cu forța din Ungaria, România și Polonia. Acestea sunt situații complet diferite”, a spus Putin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: