geneonline.news

România va continua vaccinarea cu AstraZeneca, în pofida deciziei altor țări din UE. Recomandarea OMS

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Decizia a fost luată după şedinţa Comitetului Naţional privind Vaccinarea din țara vecină, scrie Digi24. Și Organizația Mondială a Sănătății a recomandat continuarea vaccinării cu AstraZeneca, deşi tot mai multe ţări au decis să suspende imunizarea cu serul britanic.

Autoritățile de la București au decis că vaccinarea cu serul produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford trebuie să continue. Decizia a fost luată în urma unei şedinţe extraordinare în care s-au analizat cazurile cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat continuarea vaccinării până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie. Potrivit reprezentanților instituției, beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse.

O recomandare similară a venit din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

„În acest moment, recomandarea este că riscul, dacă nu vaccinăm folosind serurile AstraZeneca sau alte vaccinuri, depăşeşte riscul infecţiei COVID, despre care ştim că are un impact semnificativ asupra persoanelor cu boli severe, spitalizare şi moarte”, spune Mariangela Simao, asistentă-director OMS.

Oficialii organizaţiei au vorbit şi despre cazurile de coagulare a sângelui, de care au suferit unele persoane vaccinate cu AstraZeneca.

„Oamenii se îmbolnăvesc sau mor tot timpul. În ceea ce am văzut până acum din datele preliminare, nu există un număr crescut de cazuri de evenimente tromboembolice în Europa sau în Marea Britanie”, a mai spus Simao.

Nu doar OMS s-a pronunţat în acest sens. Inclusiv Agenţia de reglementare a vaccinurilor din Marea Britanie a emis un comunicat, prin care dezminte fundamentul îngrijorărilor referitoare la ser.

Phil Bryan, directorul pentru siguranţa vaccinurilor, din cadrul agenţiei, a declarat: „Oamenii ar trebui să meargă şi să-şi facă vaccinul împotriva COVID-19, când li se cere acest lucru. Cheagurile de sânge pot apărea în mod natural şi nu sunt neobişnuite. Dovezile disponibile nu sugerează că vaccinul este cauza”, a explicat Bryan, citat de Mediafax.

***

Mai multe țări europene au anunțat că vor suspenda, ca măsură de precauție, folosirea vaccinului împotriva Covid-19 al companiei AstraZeneca, din cauza unor posibilele efecte adverse. Germania, Franța, Italia și Spania au decis să oprească imunizările pentru o anumită perioadă de timp. Măsura vine după suspiciuni legate de apariția unor tromboze la persoanele vaccinate. AstraZeneca a transmis, însă, că nu există dovezi științifice care să ateste o legătură între vaccinarea cu serul produs de companie și un risc crescut de tromboze. Compania anglo-suedeză spune, totuși, că vor fi reanalizate toate datele de siguranță disponibile.

Până în acest moment, 11 țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca. Ele sunt: Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franța, Spania, Slovenia, Portugalia și Cipru. Au suspendat doar parțial, vaccinarea cu loturile identificate că ar avea probleme: Austria, Estonia, Letonia, Lituania, Luxemburg și România. Alte state din Europa dar din afara Uniunii Europene care au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

on.od.ua

Număr record de morți și răniți civili în Ucraina într-o singură lună: datele ONU pentru iunie

În luna iunie, în Ucraina, cel puțin 232 de civili au fost uciși, iar 1 343 au fost răniți în urma atacurilor rusești. Potrivit misiunii de monitorizare a drepturilor omului a ONU, acesta este cel mai mare număr lunar de victime civile de la începutul invaziei militare ruse în februarie 2022.

Conform datelor ONU, în prima jumătate a anului 2025 în Ucraina au fost uciși sau răniți 6 754 de civili. Aceasta reprezintă o creștere de 54% față de aceeași perioadă a anului 2024. „Datele statistice din luna iunie au confirmat agravarea situației în acest an”, se menționează în raportul ONU.

În raportul organizației se mai precizează că 98% dintre cazurile de răniți în rândul populației civile au fost înregistrate în teritoriile controlate de Ucraina. Victime civile au fost raportate în 16 regiuni ale țării.

De la începutul războiului, misiunea ONU a consemnat moartea a cel puțin 13 580 de civili, inclusiv 716 copii, iar 34 115 persoane au fost rănite, dintre care 2 173 sunt copii.

„Factorii cheie care au dus la creșterea bruscă a numărului de victime sunt utilizarea de către Rusia a rachetelor puternice cu rază lungă de acțiune și a dronelor în zone urbane, puterea distructivă sporită a acestor muniții și numărul tot mai mare de atacuri”, se arată în comunicatul ONU.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: