Cutremurul care a avut loc pe 14 februarie în regiunea Oltenia din România, cu magnitudinea de 5,7 pe Richter, a fost urmat, până la ora 23:51, de 16 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1. România are parte de trei zile consecutive cu seism în zona Olteniei.
Seismul cu magnitudinea de 5,7, care a avut loc la ora locală 15:16, este al doilea din zonă într-un interval de 24 de ore. Primul cutremur, de 5,2 pe Richter, s-a produs luni la o adâncime de 16,5 kilometri.
Cutremurul de 5,7 produs în Gorj, s-a simţit puternic şi la Sofia, Belgrad, Kladovo, Valjevo şi Svilajnec.şi în alte oraşe din Bulgaria şi Serbia.
Pe 15 februarie, începând cu ora 00:25 și până la 08:26, au avut loc cel puțin 14 replici cu magnitudini între 2,0 şi 3,3.
Institutul de Seismologie din Moldova informează că în Republica Moldova au fost resimțite două seisme: cel din 14 februarie și cel din 15 februarie, cu magnitudinea de 3,3 grade.
Specialiştii INFP apreciază ca fiind o surpriză producerea cutremurelor în judeţul Gorj.
„E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4şi 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 şi încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 şi tot de magnitudini de sub patru”, a declarat directorul INFP, Constantin Ionescu.
În urma seismelor din 14 februarie, 12 pacienţi au fost internaţi în mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Târgu Jiu. Ulterior, aceștea au fost externaţi la cerere, a informat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihaela Ţicleanu.
Pe rețelele de socializare au circulat fotografii din magazine, care arată că seismul a fost resimțit puternic, iar în unele cazuri produsele au căzut de pe rafturi.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!