Românii ar putea călători fără viză în SUA. Washingtonul intenționează să includă România în programul Visa Waiver
Full Article 2 minutes read

Românii ar putea călători fără viză în SUA. Washingtonul intenționează să includă România în programul Visa Waiver

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a anunțat că Statele Unite iau în considerare adăugarea a patru ţări, între care și România, în programul de renunţare la obligativitatea vizelor (visa waiver). Astfel, cetățenii țărilor respective se vor putea deplasa în SUA, fără viză, pentru o şedere de până la 90 de zile, relatează Reuters, citat de Digi24.

„Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România”, a declarat Mayorkas la un eveniment din industria turismului.

În luna septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul de scutire de vize.

Directorul executiv al Asociaţiei de turism din SUA, Roger Dow, a declarat marţi că adăugarea Croaţiei reprezintă un impuls de 100 de milioane de dolari pentru economia SUA.

În luna februarie, Mayorkas a discutat cu comisarul european pentru afaceri interne şi ambii „şi-au exprimat interesul continuu pentru menţinerea Acordului dintre SUA şi UE privind utilizarea şi transferul de date din registrele cu numele pasagerilor (PNR) şi pentru colaborarea cu Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România pentru a îndeplini condiţiile pentru Programul visa waiver”.

În prezent, în programul SUA de renunţare la obligativitatea vizelor se află 40 de ţări, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Pentru a putea participa la programul american de scutire de vize, o ţară trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, inclusiv a reglementărilor în domeniul imigraţiei, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor.

Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%, eliberarea de documente de călătorie securizate şi o colaborarea strânsă cu autorităţile americane care se ocupă cu aplicarea legii şi combaterea terorismului, potrivit unor precizări făcut luna trecută de Departamentul american pentru securitate internă.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: