Rujeola în Chișinău. Primăria anunță că a depistat al doilea focar, într-o familie
Full Article 2 minutes read

Rujeola în Chișinău. Primăria anunță că a depistat al doilea focar, într-o familie

Primăria municipiului Chișinău anunță despre existența a două focare de rujeolă, în capitală. Unul – se menține la centrul pentru refugiați din Ucraina, depistat la mijlocul lunii martie, iar altul – a fost confirmat la o familie cu copii mici. În total, 14 persoane, între care copii, au fost confirmate pozitiv la boală, iar alte 15 au deocamdată statut de suspecție.

„Avem două focare de rujeolă, în Chișinău. Un focar – în centrul de refugiați. Acolo au fost confirmate 13 cazuri de rujeolă, iar 10 sunt suspecte. Un alt focar a fost înregistrat la o familie de o confesie religioasă, unde sunt 5 cazuri suspecte, 1 caz confirmat prin analize de laborator. Toți sunt copii mici. Minorii au fost internați la spital”, a declarat șef-adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan.

Funcționarul a făcut apel la părinți să își vaccineze copiii împotriva rujeola.

„Unica soluție este vaccinarea, or tratament medicamentos pentru această boală nu există. Din păcate, în statele vecine sunt înregistrate și cazuri de deces în rândul copiilor. Atenționez părinții să se gândească încă o data la siguranța copiilor lor”, a mai declarat Vladimir Bolocan.

Amintim că, pe 18 martie, în timpul ședinței Primăriei Chișinău, șeful Direcției municipale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, a anunțat că într-un centru de pe str. N. Testemițanu care găzduiește circa 160 de refugiați ucraineni, dintre care peste 60 sunt copii, a fost depistat un focar de rujeolă.

De la începutul anului 2024, în țară, au fost confirmate prin diagnostic de laborator, 16 cazuri de rujeolă, inclusiv 11 în focarul înregistrat la Centrul de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău.

În România, în perioada 1 ianuarie — 17 martie, au fost înregistrate 8 845 de cazuri de rujeolă. În ultima săptămână, o fetiță de 1 an și 2 luni a decedat din cauza rujeolei. Potrivit informațiilor, minora nu era vaccinată antirujeolic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: