Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a lăsat diplomația la o parte: „Au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est”
Full Article 3 minutes read

Ambasadorul Ucrainei la Chișinău a lăsat diplomația la o parte: „Au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est”

Cetățenii Republicii Moldova care sunt împotriva Uniunii Europene, dar susțin Federația Rusă trebuie să înțeleagă că această țară înseamnă război. Declarația a fost făcută de ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, în timpul ceremoniei de semnare a Pactului pentru Europa, care a avut loc pe 26 mai la Chișinău. Diplomatul s-a adresat către moldovenii cu această poziție, spunându-le, printre altele, că alegând Rusia își procură astfel „un bilet la război”. Pentru a-și argumenta opinia, diplomatul a făcut o paralelă cu situația din regiunile ucrainene anexate de Rusia Crimeea și Donbas, unde majoritatea populației avea o poziție pro-rusă.

În cadrul ceremoniei de semnare a Pactului pentru Europa, ambasadorul Ucrainei în Moldova a venit cu un mesaj pentru cețenii țării noastre care au o poziție anti-UE și simpatizează Federația Rusă.

Voi profita de faptul că mandatul meu în Republica Moldova se încheie, și voi spune un lucru mai puțin diplomatic. Mă adresez acelor cetățeni din Republica Moldova care nu doresc categoric să trăiască într-o țară membră a Uniunii Europene. Mai mult, acelor cetățeni ai Moldovei care din tot sufletul doresc și privesc în direcția opusă. Am spus adineauri că războiul din Ucraina are loc anume în regiunile în care majoritatea locuitorilor acestora au avut poziții asemănătoare. Din păcate, au trecut timpurile când puteai alege între Vest sau Est. Acum poți alege doar între pace și război. Războiul vine din Est. Dacă alegeți Estul, atunci trebuie să înțelegeți că vă procurați un bilet la război”, a declarat diplomatul.

Marko Șevcenko a îndemnat persoanele respective să se informeze și să afle că în teritoriile ucrainene Crimeea și Donbas, anexate ilegal de Rusia, calitatea vieții localnicilor nu s-a îmbunătățit.

Deschideți rețelele sociale Vkontakte, Odnoklasniki, intrați în chat-urile din Crimeea sau cele din Donbas. Vedeți acolo dacă gazul s-a ieftinit. A devenit acolo curentul electric mai ieftin după 2014? Câți bărbați au mai rămas în acele familii? Citiți forumurile de discuții. Câți dintre cei din Crimeea, care au votat în 2014 la referendumul de alipire la Rusia au mai rămas în viață? Mobilizarea a avut loc, în primul rând, în Crimeea și Donbas. Bărbații de acolo au fost trimiși în prima linie și tot ei primii au și murit. Așa se întâmplă de fiecare dată cu cei pe care nu-i interesează politica”, a menționat acesta.

Precizăm că, pe 26 mai, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, 13 partide din țara noastră au semnat Pactul pentru Europa – un acord cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. Semnatarii își asumă angajamentul politic de a contribui la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, obligația de a promova statul de drept, coeziunea socială și solidaritatea națională, în jurul obiectivul de integrare europeană, și condamnă războaiele de agresiune asupra statelor independente.

La evenimentul de semnare au fost prezenți inclusiv ambasadorul României în Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, și ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko.

***

Menționăm că Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate la aderarea la UE din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor de aderare cu cele două țări.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: