Optzeci și unu de instituții mass-media europene, interzise în Rusia. Trei sunt din România
Full Article 3 minutes read

Optzeci și unu de instituții mass-media europene, interzise în Rusia. Trei sunt din România

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Moscova interzis difuzarea a 81 de instituții mass-media pe teritoriul Federației Ruse. Trei dintre acestea – Pro TV, B1TV și Digi24 – sunt din România. Potrivit MAE-ului rus, decizia este o „măsură de răspuns” la decizia UE din luna mai, privind blocarea accesului la trei instituții mass-media ruse pro-Kremlin pe teritoriul Uniunii Europene. 

Federația Rusă a avertizat în mod repetat, la diferite niveluri, că hărțuirea jurnaliștilor autohtoni din motive politice și interzicerea nejustificată a presei ruse în spațiul UE nu vor rămâne fără răspuns. În ciuda acestui fapt, Bruxelles și capitalele țărilor blocului comunitar au preferat să urmeze calea escaladării, forțând Moscova să ia contramăsuri în oglindă și proporționale cu o altă interdicție ilegitimă. Responsabilitatea pentru o astfel de evoluție revine exclusiv conducerii UE și țărilor din această uniune care au susținut o astfel de decizie”, se arată într-un comunicat publicat de MAE-ul de la Moscova.

Astfel, Ministerul rus de Externe a anunțat că impune „măsuri de răspuns” și interzice difuzarea a 81 de instituții mass-media din 25 de țări ale UE: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Estonia. De asemenea, patru instituții media paneuropene – Agenția Europa, Politico, Svoboda Satellite Package și Euobserver – au primit interdicție de difuzare în Rusia.

Instituțiile mass-media din România care au primit interdicție de difuzare pe teritoriul Rusiei sunt Pro TV, B1TV și Digi24.

Precizăm că decizia MAE-ului rus vine după ce, pe 17 mai, Consiliul European a decis să restricționeze difuzarea pe teritoriul UE a trei instituții mass-media rusești, care promovează propaganda Kremlinului: RIA Novosti, Izvestia și Rossiyskaya Gazeta. Interdicția a intrat în vigoare pe 25 iunie.

***

Potrivit „Roskomsvoboda”, un proiect creat pentru monitorizarea registrului portalurilor blocate, peste 247 000 de site-uri au fost blocate în Rusia doar în 2022. De cele mai multe ori, au fost blocate site-uri ale presei independente, ale organizațiilor pentru drepturile omului și ale proiectelor care relatează despre invazia rusă din Ucraina. Precizăm că „Roskomnadzor”, Serviciul federal de supraveghere în sfera comunicațiilor, tehnologiilor informaționale și mass-media, a blocat anterior accesul spre portalul NewsMaker în Rusia, din cauza materialelor despre războiul din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: