Pe parcursul săptămânii trecute, în instituțiile de învățământ din municipiul Chișinău au fost înregistrate 225 de cazuri de infecție cu COVID-19. Datele au fost prezentate de către viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, în cadrul ședinței operative a primăriei din 14 sepembrie.
Potrivit viceprimarului responsabil de domeniul Educației, până pe data de 10 septembrie în instituțiile de învățământ general s-au înregistrat 225 de cazuri active de îmbolnăvire cu infecție COVID-19, inclusiv, în instituțiile de învățământ secundar – 190 de cazuri active.
În rândul elevilor sunt înregistrate 97 de cazuri de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 93 de cazuri, dintre care 19 sunt în rândul cadrelor non-didactice. În autoizolare se află 1 325 de elevi și 57 de angajați, inclusiv 16 cadre non-didactice.
„Pe parcursul săptămânii trecute au intrat în izolare elevi din 30 de clase – 9 subgrupe din acele 30 de clase și 21 de clase complete din 21 de instituții, inclusiv 4 clase din 3 instituții private”, a precizat Cutasevici.
În grădinițe s-au înregistrat 35 de cazuri active, dintre care în rândul copiilor un caz de îmbolnăvire, iar în rândul angajaților 34 de cazuri. La moment, în autoizolare, se află 72 de copii și 38 de angajați, a adăugat viceprimarul.
„Au intrat în autoizolare copiii unei grupe ca rezultat al contactului cu educatoarea care a fost confirmată pozitiv. Avem o tendință a creșterii numărului de cazuri în rândul populației școlare”, a completat viceprimarul.
Angela Cutasevici a precizat că în cazul în care diagnosticul COVID-19 este confirmat la un elev, atunci toți colegii din clasă se plasează în autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile. În acest timp, elevii vor desfășura orele în regim online. În cazul profesorului care a predat în clasa respectivă, decizia privind autoizolarea o ia managerul instituției de învățământ în coordonare cu medicul epidemiolog de la Centrul Municipal de Sănătate Publică.
În municipiul Chișinău activează 148 de instituții de învățământ primar și secundar cu 92 863 elevi, fiecare şcoală având ales modelul după care se desfăşoară studiile. Elevii sunt alimentaţi în mare parte la pachet.
Instituţiile de învăţământ primar și secundar, ciclu I şi II din municipiu Chişinău vor trece treptat, începând cu 21 septembrie, la alimentaţia tradiţională, dacă au dotarea şi marcarea corespunzătoare, în sala de mese, cu respectarea regulilor de siguranţă şi igienă pregătirii şi servirii meselor în unităţile de învăţământ.
Totodată, de la începutul anului şcolar, 130 din 131 de instituţii de educaţie timpurie şi-au reluat activitatea. Astăzi sunt deschise 893 de grupe, care activează cu program deplin, cu asigurarea condițiilor de minimizarea a riscurilor de infectare pentru copii și personalul instituției. La 9 septembrie, frecvența a constituit de circa 85% la sută din copiii înscriși în grupe.