Actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu a fost desemnată, oficial, pe 22 august, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. La evenimentul de lansare, care a avut loc într-un parc IT din Chișinău, au participat miniștri, deputați și membri ai formațiunii politice, printre care președintele Parlamentului, Igor Grosu, și premierul Dorin Recean, însă aceștia nu au ținut discursuri politice.
Evenimentul de desemnare a candidatei PAS, Maia Sandu, la alegerile prezidențiale, dar și de constituire a grupului de inițiativă a avut loc la Digital Park, acolo unde va fi sediul de campanie pe toată durata perioadei electorale.
Grupul de inițiativă, care va strânge semnături pentru susținerea actualului președinte, a fost anunțat la începutul evenimentului. Din acesta vor face parte tineri, cadre didactice, deputați și persoane vârstnice. Președinte al grupului de inițiativă a fost ales Eduard Digore.
Înainte să urce Maia Sandu pe scenă, a fost prezentat un film care ilustrează parcursul acesteia și al echipei, de la înființarea Partidului Acțiune și Solidaritate până în prezent. Spotul video include imagini de la protestele din 2019 și mesajele liderilor europeni, precum președintele Franței, Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
În discursul său, Maia Sandu și-a prezentat planul pentru Republica Moldova, structurat pe trei direcții: grija față de oameni, condiții de viață mai bune, pace și buna înțelegere. Ea a subliniat că obiectivul său major rămâne integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, un spațiu al libertății și democrației.
„Nu am visat să fiu ministru sau președinte, mi-am făcut datoria acolo unde a fost nevoie. Sprijinul și încrederea voastră mi-au oferit în 2020 onoarea și responsabilitatea să fac din Moldova o casă mai bună, respectată în lume, ferită de primejdii. Celor care au crezut le spun că vom duce Moldova înainte, vom reuși să facem din țara noastră parte a celei mai dezvoltate părți din uniune – Uniunea Europeană. Nu ne putem schimba poziția geografică, nici istoria, însă putem lua decizii care să ne schimbe destinul. Orice decizie am lua, vreau să ne aducem aminte că Moldova este ceea ce suntem noi și țara va merge acolo unde ne vom duce noi. Vă chem pe toți să rămânem drepți și uniți și să ne implicăm fiecare în scrierea destinului nostru, iar peste câțiva ani să fim mândri de istoria scrisă”, a declarat Maia Sandu.
După discursul Maiei Sandu, pe scenă a urcat Mihai Poiată, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, scenarist și regizor de film. El s-a declarat norocos pentru că a avut ocazia să cunoască un politician care își asumă obiectivele trasate de primul Parlament, cum este Maia Sandu. După el, au urmat directoarea liceului „Petre Ștefăucă” din Ialoveni, Vera Balan, primarul orașului Ungheni, Vitalie Vrabie, antreprenoarea Maria Acbaș, proprietara întreprinderii de lactate „Sana” din Găgăuzia, cea care a ținut un discurs în limbile găgăuză și rusă, precum și foști ambasadori și miniștri.
Joi după-amiază, 22 august, vor fi depuse actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă care o va susține pe Maia Sandu la prezidențiale.
După înregistrare, grupul de inițiativă al candidatului va începe colectarea semnăturilor pentru susținerea acestuia. La alegerile prezidențiale din 20 octombrie, colectarea semnăturilor este permisă atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Semnăturile online vor fi colectate prin intermediul Sistemului Informatic „Lista de subscripție electronică”, gestionat de Comisia Electorală Centrală. Autentificarea și semnarea vor fi posibile doar cu ajutorul semnăturii electronice sau mobile, prin intermediul Serviciului de Autentificare și Control al Accesului MPass.
Ulterior, grupul de inițiativă va prezenta semnăturile la CEC, pe suport de hârtie, în listele de subscripție cu numărul minim stabilit de legislația electorală, de 15.000 de semnături valabile ale susținătorilor, iar diferența până la 25.000 de semnături va putea fi colectată prin intermediul sistemului electronic.
Semnăturile trebuie să fie colectate din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea, adică din raioane și municipiile Chișinău și Bălți. Din fiecare unitate se vor strânge cel puțin 600 de semnături.
Un alegător poate susține prin semnătură pe listele de subscripție mai mulți candidați, însă nu poate susține același candidat de două sau mai multe ori.
***
Maia Sandu a fost aleasă prima femeie președintă a Republicii Moldova pe 15 noiembrie 2020, câștigând alegerile cu un scor impresionant de 57,75%, conform Comisiei Electorale Centrale. Înfrânt în turul doi a fost Igor Dodon, susținut de Partidul Socialiștilor, care a obținut 42,25%.
Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Amintim că pe 21 august a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de președinte a Republicii Moldova. Astfel, partidele politice și blocurile electorale pot solicita înregistrarea în calitate de participant la referendum. Campania electorală în Republica Moldova va începe pe 20 septembrie 2024. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!