Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în cadrul unei conferințe de presă din 2 iunie – la Primăria municipiului Chișinău, au vorbit despre alimentația copiilor în instituțiile de învățământ, dar și despre reținerea șefului unei întreprinderi municipale de alimentație publică. Partidul l-a acuzat pe edilul Ion Ceban că s-ar face vinovat de cazurile de corupție la întreprinderile municipale. La rândul său, purtătorul de cuvânt al primarului spune că „acuzațiile aduse sunt folosite pentru PR-ul personal a celor din PAS”.
Potrivit reprezentanților PAS, pe 1 iunie, a fost reținut de CNA șeful Întreprinderii Municipale „Bucuria EL”.
Deputata PAS Angela Munteanu-Pojoga a spus că în gestiunea acestor întreprinderi municipale precum „Bucuria EL”, vin bani cash de la prânzurile procurate de copii de la bufetul cantinelor școlare.
„Veniturile combinatelor sunt dificil de monitorizat, din cauza că procesul de achiziție a produselor alimentare se face direct, fără licitație. Respectiv agenții economici sunt selectați după principiul „persoane de încredere”, astfel șefii întreprinderilor municipale responsabile de alimentația pentru școli și grădinițe semnează contracte cu cine doresc și fac scheme prin care pun bani în propriile buzunare”, a spus deputata.
Munteanu-Pojoga a menționat că acum 2 ani, primarul Ion Ceban a instituit un grup de lucru pentru reorganizarea sistemului de alimentație a copiilor în instituțiile publice de învățământ.
„Cu regret lucrurile nu s-au mișcat spre bine, iar primarul Ion Ceban din nou a demonstrat că nu se ține de promisiuni și protejează lipsa de transparență din cadrul acestor întreprinderi municipale” a spus parlamentara.
Vicepreședinta fracțiunii PAS din CMC Zinaida Popa a declarat că „dacă în timpul guvernării socialiste aceste ilegalități erau protejate de intervenția organelor de drept, astăzi justiția devine funcțională”.
„Centrul Național Anticorupție se apropie cu pași siguri spre Primăria Chișinău. Unde descoperă că prietenii primarului Ion Ceban fură din alimentele destinate copiilor pentru școli și grădinițe. Aceste ilegalități sunt comise prin intermediul întreprinderilor municipale de alimentație publică”, a declarat Popa.
Vicepreședinta fracțiunii a mai spus că „se confirmă încă odată că șefii interimari numiți de primar sunt corupți și șantajabili”.
„Primăria Chișinău sub conducerea lui Ion Ceban a devenit un cuibar al corupției, care este frumos mascat sub proiecte de ochii lumii și se operează cu antonime precum „transparență””, a adăugat Popa.
Vicepreședinta partidului din CMC a declarat că fracțiunea PAS în continuare solicită efectuarea auditului financiar și funcțional la întreprinderile municipale RTEC și PUA. „Organizarea unor concursuri deschise de angajare la funcția de directori, pe principii meritocratice, așa încât să fie selectate persoane profesioniste și competente”, a conchis Popa.
Natalia Ixari, purtătoarea de cuvânt a primarului, a spus că „nu este o noutate că deputații PAS tot mai des vin în cadrul Primăriei și folosesc instituția ca tribună pentru declarații politice”.
„Probabil nu se regăsesc în noua componență a grupului de la guvernare. Doamna deputată care a susținut conferința în cadrul Primăriei a fost și membra unui grup de lucru care i-a oferit posibilitatea să schimbe lucrurile, dar la fel și-a făcut PR pe la instituții. În rest, organele competente să-și facă munca, nu la indicația PAS, dar conform legii în vigoare, iar acuzațiile aduse sunt la fel folosite pentru PR-ul personal a celor din PAS. Astfel acționează în fiecare situație”, a declarat Ixari.
***
Pe 1 iunie, CNA anunța că a fost reținut şeful unei întreprinderi municipale de alimentație publică din Chişinău şi trei agenți economici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi acționat în complicitate, trucând contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru școlile și grădinițele din capitală.
Potrivit datelor anchetei, şeful întreprinderii încheia cu agenții economici contracte de furnizare a alimentelor pentru instituțiile școlare și preșcolare, iar aceștia, drept recompensă, trebuiau să-i ofere un comision din fiecare contract semnat.
Funcționarul le-ar fi sugerat complicilor săi să majoreze fictiv prețul de achiziție a produselor alimentare, iar diferența de preț să i-o dea lui. Potrivit CNA, comisionul perceput de pe fiecare contract se ridica până la 25 la sută, iar transmiterea banilor avea loc chiar în biroul șefului întreprinderii.
În procesul documentării cazului au fost constatate episoade de transmitere a mai multor sume de bani, acestea variind între 5000 de lei până la 18 000 de lei – comunica CNA.
Funcționarul şi cei trei agenți economici au fost reținuți pentru 72 de ore şi au fost escortați la CNA pentru a fi audiați. Aceștia sunt bănuiți de corupere pasivă şi activă.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.