Telegram/MAN

MAN-ul lui Ceban a depus denunț la Procuratură pentru „criza gazelor”: Guvernarea subestimează subiectul

Mișcarea Alternativă Națională (MAN) a depus, pe 13 decembrie, un denunț cu privire la „criza gazelor” și majorarea tarifelor la Procuratura Generală. MAN a cerut, între altele, investigarea deciziilor luate de persoane publice responsabile, inclusiv din cadrul Moldovagaz, Ministerului Energiei, precum și a prim-ministrului Dorin Recean. 

(UPDATE 16:00) Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt PAS, Adrian Vlas, a declarat că Ion Ceban evită să spună că „adevăratul dușman” al Republicii Moldova este Kremlinul, care prin șantaj energetic încearcă să destabilizeze țara. Reprezentata formațiunii a menționat că Guvernul va proteja cetățenii, fiind pregătit de orice scenariu.

Știre inițială

În această dimineață, liderul MAN, Ion Ceban, a susținut declarații de presă în fața sediului Procuraturii Generale, în cadrul cărorar a comunicat să formațiunea sa va depune o plângere penală.

Astăzi vom depune un denunț împotriva responsabililor care fac parte din guvernare: mă refer aici la liderii Partidului Acțiune și Solidaritate și nu doar ei. Noi calificăm acțiunile și inacțiunile acestor lideri ca fiind criminale, îndreptate împotriva poporului Republicii Moldova. (…) Este absolut inexplicabil cum un subiect care este numărul unu pe agenda zilei, de câțiva ani încoace, rămâne a fi unul atât de subestimat de către guvernare. (…) Considerăm că toți cetățenii care se fac de vină de situația creată trebuie să răspundă penal fiindcă astfel de lucruri sunt absolut intolerabile”, a spus el.

Ulterior, MAN a precizat, într-un comunicat, că denunțul depus se referă la „criza gazelor” și majorarea tarifelor. Formațiunea a solicitat Procuraturii Generale:

– investigarea deciziilor luate de persoanele publice responsabile, inclusiv din cadrul Moldovagaz, Ministerul Energiei, dar și prim-ministrul Recean;
– verificarea proceselor de negociere pentru aprovizionarea cu gaze naturale și a circumstanțelor care au dus la majorarea tarifelor;
– anchetă detaliată a modului în care starea de urgență a fost utilizată ca „un pretext” pentru a lua decizii prin derogare de la cadrul legal.

Situația din sectorul energetic

Precizăm că, în prezent, Republica Moldova se confruntă cu incertitudine în privința livrărilor de gaze de la concernul rus Gazprom pentru malul stâng al Nistrului, de la 1 ianuarie 2025, atunci când expiră contractul de tranzit prin Ucraina, care nu va prelungit din cauza invaziei Rusiei. La sfârșitul lui noiembrie, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la acea vreme, a fost la negocieri cu președintele Gazprom, Alexei Miller, la Sankt-Petersburg. Ulterior, el a anunțat că Gazprom leagă livrările către regiunea transnistreană pe rute alternative – prin Turcia – de achitarea pretinsei datorii a malului drept al Nistrului.

Iar pe 29 noiembrie, în urma unei cereri din partea Moldovagaz, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noi tarife, majorate, pentru gazele naturale, începând cu 1 decembrie. ANRE a stabilit un tarif de 16,74 (cu TVA)/1m3 pentru consumatorii casnici. Evenimentul a avut loc în contextul în care premierul Recean a declarat, în septembrie, că cetățenii nu vor plăti mai mult pentru gaz și energie electrică, apoi, în octombrie, Parlicov, ministrul de la acea vreme, a comunicat că nu există premise pentru majorarea tarifelor la resursele energetice, deoarece prețurile la bursele internaționale sunt în descreștere.

Pe fundalul acestor evenimente, pe 5 decembrie, Dorin Recean a solicitat demisia mai multor persoane din sectorul energetic, inclusiv a lui Victor Parlicov, preluând interimatul funcției de ministrul al Energiei. De asemenea, Parlamentul a aprobat, la solicitarea Guvernului, instituirea stării de urgență în energetică pe teritoriul Republicii Moldova pentru un termen de 60 de zile, începând cu 16 decembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Le Figaro

Noua Caledonie, teritoriu francez, ar putea deveni stat. Însă nu va obține independență deplină

Susținătorii și opozanții independenței teritoriului francez de peste mări Noua Caledonie, situat pe un arhipelag din Oceanul Pacific, au semnat pe 12 iulie un acord privind crearea unui nou stat. Acordul prevede că Noua Caledonie va obține autonomie, dar nu și independență deplină față de Franța. Înainte ca documentul privind noul stat să intre în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Parlamentul Franței și prin referendum în Noua Caledonie.

Potrivit ziarului Le Figaro, acordul prevede că Noua Caledonie va rămâne sub controlul Franței, dar va obține statutul de stat, consacrat în Constituția franceză. „Nu există analogii pentru un astfel de aranjament statal în lume”, notează publicația, adăugând că acordul va fi supus unui referendum, care va avea loc în 2026. Ulterior, în Noua Caledonie vor avea loc alegeri.

Acordul prevede că locuitorii Noii Caledonii vor avea dreptul la dublă cetățenie — caledoniană și franceză — însă cetățenia caledoniană va fi inseparabilă de cea franceză. Statul Noua Caledonie va primi competența de a-și construi în mod independent relațiile internaționale, iar Franța se angajează să ofere sprijin pentru dezvoltarea economică a noului stat.

În plus, acordul stabilește un plan de redresare a economiei insulei, care include, printre altele, reluarea și extinderea extracției și prelucrării nichelului — principala resursă naturală a teritoriului.

Conform DW, Franța a instaurat controlul asupra Noii Caledonii în anul 1853, iar în 1946 i-a acordat acestui teritoriu colonial statutul de posesiune franceză de peste mări. Noua Caledonie este al treilea cel mai important producător de nichel din lume, însă industria se află în stare de criză, iar unul din cinci locuitori ai teritoriului trăiește sub pragul sărăciei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: