Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitul gazului rusesc. Anunțul premierului Șmîhal
Full Article 2 minutes read

Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitul gazului rusesc. Anunțul premierului Șmîhal

Prim-ministrul Ucrainei, Denis Șmîhal, a declarat că acordul privind tranzitul gazului rusesc spre Europa de Vest, prin Ucraina, care se confruntă cu invazia Federației Ruse, nu va fi prelungit în 2025. Oficialul a spus, însă, că este pregătit să discute alte metode de furnizare a gazului pentru Europa. 

Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazelor se încheie la 1 ianuarie 2025 și nu va fi prelungit”, a spus Denis Șmîhal, potrivit EL România.

După o conversație cu omologul său slovac, Robert Fico, pe 16 decembrie, șeful Guvernului de la Kiev a declarat că Ucraina își va îndeplini obligațiile pe care și le-a asumat prin Acordul de Asociere cu UE și că e gata să discute tranzitul gazelor naturale către Europa, cu excepția celui provenit din Rusia.

Dacă Comisia Europeană abordează oficial Ucraina cu privire la tranzitul oricărui alt gaz decât cel rusesc, vom discuta în mod natural și suntem gata să ajungem la un acord adecvat”, a spus precizat acesta pe Telegram.

Premierul Șmîhal a mai spus că presiunea sancțiunilor împotriva sectorului energetic rus ar trebui continuată, pentru că este „unul dintre elementele cheie pentru a forța Rusia să facă pace reală”.

Precizăm că gazul rusesc care tranzitează Ucraina ajunge inclusiv în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. La sfârșitul lui noiembrie, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la acea vreme, a fost la Sankt-Petersburg pentru a discuta despre livrările de gaz către stânga Nistrului  pe rute alternative – prin Turcia -cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Ulterior, Parlicov a anunțat că concernul rusesc leagă furnizarea gazului pe rute alternative de achitarea pretinsei datorii a malului drept.

Pe 16 decembrie, două surse din sectorul energetic au confirmat pentru NM că Gazprom nu a rezervat capacitățile de transport prin gazoductul transbalcanic la granița dintre România și Republica Moldova.

Din cauza incertitudinii privind livrările de gaz în regiunea transnistreană, începând cu 16 decembrie, pe teritoriul Republicii Moldova a fost introdusă stare de urgență în energetică pentru 60 de zile.

***

Actualmente, aproximativ 5,7 milioane de metri cubi gaz tranzitează zilnic Ucraina din Rusia, fiind livrat în regiunea transnistreană. Din această cantitate sunt asigurate necesitățile de consum pentru locuitorii de pe malul stâng al Nistrului și este produsă energie electrică pentru malul drept.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: