Rusia a decis: Va organiza alegeri prezidențiale și în regiunile ocupate ale Ucrainei
Full Article 2 minutes read

Rusia a decis: Va organiza alegeri prezidențiale și în regiunile ocupate ale Ucrainei

Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc și în teritoriile ocupate ale Ucrainei, deși acestea e află în stare de război. Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală a Rusiei, scrie BBC.

Autoritatea electorală de la Moscova a decis să organizeze alegerile prezidențiale în „noile regiuni” (nr. red: autoritățile ruse numesc regiunile parțial ocupate ale Ucrainei „regiuni noi”), aflate, ca și întreaga țară, în starea de război.

Comisia Electorală de la Moscova susține că a avut consultări cu privire la votul în regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie cu Ministerul Apărării rus și cu FSB-ul rus, precum și cu așa-zisele autorități de ocupație. De precizat că Moscova a declarat Legea marțială în aceste regiuni în octombrie anul trecut.

„Organizarea alegerilor rusești pe teritoriile ucrainene încalcă grav Constituția și legislația Ucrainei, normele și principiile dreptului internațional, în special Carta ONU. Un astfel de proces electoral, ca și alte activități similare de propagandă din trecut, va fi nul de drept. Includerea voturilor exprimate în teritoriile ocupate temporar ale Ucrainei va pune sub semnul întrebării legitimitatea rezultatului general al alegerii președintelui Federației Ruse”, se arată în declarația Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei din 9 decembrie.

Diplomația de la Kiev face apel la comunitatea internațională să condamne cu hotărâre intenția Rusiei de a organiza alegeri prezidențiale în teritoriile ucrainene ocupate și să impună sancțiuni celor implicați în organizarea lor.

De asemenea, Kievul a făcut apel la țările străine să nu-și trimită cetățenii în calitate de observatori „la aceste pseudo-alegeri”. „Cei care vor participa se vor confrunta cu răspundere penală în conformitate cu legislația ucraineană. Orice alegere din Rusia nu are nimic de a face cu democrația, ele servesc doar ca instrument de menținere a regimului rus la putere”, se mai arată în declarația citată.

Precizăm că alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc la mijlocul lunii martie, 2024. Săptămâna trecută, Vladimir Putin, care a lansat invazia armată a Ucrainei în februarie 2022, și-a anunțat participarea la acestea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: