Rusia a fost condamnată la CEDO pentru moartea fostului agent FSB, Alexandr Litvinenco. Suma pe care trebuie să o achite
Full Article 3 minutes read

Rusia a fost condamnată la CEDO pentru moartea fostului agent FSB, Alexandr Litvinenco. Suma pe care trebuie să o achite

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru moartea fostului locotenent-colonel al Serviciului Federal de Securitate, Alexandr Litvinenco. Acesta a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, la Londra, unde s-a refugiat după ce l-a criticat pe Vladimir Putin. Informația a fost publicată pe site-ul Înaltei Curți.

CEDO a stabilit că autoritățile ruse au încălcat dreptul lui Litvinenco la viață și nu au anchetat eficient circumstanțele uciderii sale.

„Decesul lui Litvinenco a constituit rezultatul unei operațiuni planificate și complicate, care a inclus achiziționarea unei substanțe mortale, organizarea călătoriei [foștilor agenți FSB] Lugovoi și Kovtun și multiple tentative de a introduce otrava  <…> Atunci cînd Lugovoi și Kovtun l-au otrăvit pe Litvinenco, aceștia au acționat în calitate de agenți ai statului pârât”, se arată în decizia judecătorilor CEDO.

Judecătorii au ajuns la concluzia că cei care l-au otrăvit pe Litvinenco au acționat nu în conformitate cu propria voință, ci la indicația altei persoane și au utilizat pentru crimă izotopul radioactiv rar poloniu-210, la care se poate obține acces doar cu ajutorul autorităților. Justiția a mai arătat că doar Rusia putea să îi dorească moartea fostului locotenent al FSB.

„Pe durata investigațiilor au fost analizate minuțios și respinse câteva teorii cu privire la fețele care ar fi putut să îi dorească moartea lui Litvinenco, ceea ce a făcut ca teoria cu privire la implicarea statului să fie singura acceptabilă”, se mai arată în hotărâre.

De asemenea, CEDO a ajuns la concluzia că motivul pentru care ancheta cu privire la decesul lui Litvinenco din partea Rusiei s-a dovedit a fi ineficientă este că, încă de la început, organele de drept au stabilit că nu au fost înregistrate furturi din incinta uzinei unde se producea poloniu-210, iar apoi i-a „reabilitat” pe Lugovoi și Kovtun pentru implicare în crimă și a indicat că „alți suspecți nu sunt luați în considerare”. Abia ulterior a fost făcut un demers către Marea Britanie, prin care s-a cerut ajutor în cadrul investigației.

CEDO a obligat Rusia să îi achite suma de 100 de mii de euro văduvei lui Litvinenco în calitate de prejudiciu moral și 22,5 mii de euro în calitate de cheltuieli judiciare.

În noiembrie 2020, Marina Litvinenco a depus o plângere la CEDO și a cerut compensații de 3,5 mln de euro din cauza faptului că soțul său a fost otrăvit.

***

Soții Litvineko s-au refugiat la Londra după ce Aleksandr, fost locotenent-colonel al Serviciului Federal de Securitate, a vorbit public despre legăturile FSB cu crima organizată. Serviciul era condus pe atunci de Vladimir Putin. La o conferință de presă, la Moscova, în 1998, Litvinenko a mai dezvăluit că superiorii i-au cerut, cu un an mai devreme, să-l asasineze pe magnatul Boris Berezovski.

Alexandr Litvinenco a decedat în 2006, la Londra. Medicii au stabilit că a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă, care i-a afectat măduva osoasă. Potrivit anchetei oamenilor legii din Marea Britanie, otrava i-a fost pusă în ceai.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: