Wikipedia

Rusia a fost condamnată la CEDO pentru moartea fostului agent FSB, Alexandr Litvinenco. Suma pe care trebuie să o achite

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat Rusia pentru moartea fostului locotenent-colonel al Serviciului Federal de Securitate, Alexandr Litvinenco. Acesta a fost otrăvit cu poloniu radioactiv, la Londra, unde s-a refugiat după ce l-a criticat pe Vladimir Putin. Informația a fost publicată pe site-ul Înaltei Curți.

CEDO a stabilit că autoritățile ruse au încălcat dreptul lui Litvinenco la viață și nu au anchetat eficient circumstanțele uciderii sale.

„Decesul lui Litvinenco a constituit rezultatul unei operațiuni planificate și complicate, care a inclus achiziționarea unei substanțe mortale, organizarea călătoriei [foștilor agenți FSB] Lugovoi și Kovtun și multiple tentative de a introduce otrava  <…> Atunci cînd Lugovoi și Kovtun l-au otrăvit pe Litvinenco, aceștia au acționat în calitate de agenți ai statului pârât”, se arată în decizia judecătorilor CEDO.

Judecătorii au ajuns la concluzia că cei care l-au otrăvit pe Litvinenco au acționat nu în conformitate cu propria voință, ci la indicația altei persoane și au utilizat pentru crimă izotopul radioactiv rar poloniu-210, la care se poate obține acces doar cu ajutorul autorităților. Justiția a mai arătat că doar Rusia putea să îi dorească moartea fostului locotenent al FSB.

„Pe durata investigațiilor au fost analizate minuțios și respinse câteva teorii cu privire la fețele care ar fi putut să îi dorească moartea lui Litvinenco, ceea ce a făcut ca teoria cu privire la implicarea statului să fie singura acceptabilă”, se mai arată în hotărâre.

De asemenea, CEDO a ajuns la concluzia că motivul pentru care ancheta cu privire la decesul lui Litvinenco din partea Rusiei s-a dovedit a fi ineficientă este că, încă de la început, organele de drept au stabilit că nu au fost înregistrate furturi din incinta uzinei unde se producea poloniu-210, iar apoi i-a „reabilitat” pe Lugovoi și Kovtun pentru implicare în crimă și a indicat că „alți suspecți nu sunt luați în considerare”. Abia ulterior a fost făcut un demers către Marea Britanie, prin care s-a cerut ajutor în cadrul investigației.

CEDO a obligat Rusia să îi achite suma de 100 de mii de euro văduvei lui Litvinenco în calitate de prejudiciu moral și 22,5 mii de euro în calitate de cheltuieli judiciare.

În noiembrie 2020, Marina Litvinenco a depus o plângere la CEDO și a cerut compensații de 3,5 mln de euro din cauza faptului că soțul său a fost otrăvit.

***

Soții Litvineko s-au refugiat la Londra după ce Aleksandr, fost locotenent-colonel al Serviciului Federal de Securitate, a vorbit public despre legăturile FSB cu crima organizată. Serviciul era condus pe atunci de Vladimir Putin. La o conferință de presă, la Moscova, în 1998, Litvinenko a mai dezvăluit că superiorii i-au cerut, cu un an mai devreme, să-l asasineze pe magnatul Boris Berezovski.

Alexandr Litvinenco a decedat în 2006, la Londra. Medicii au stabilit că a fost otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă, care i-a afectat măduva osoasă. Potrivit anchetei oamenilor legii din Marea Britanie, otrava i-a fost pusă în ceai.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maia Sandu

Maia Sandu respinge acuzațiile serviciilor secrete rusești: „Minciunile vor curge gârlă doar pentru a pune mâna pe Moldova”

Președinta Maia Sandu a venit cu o reacție publică după ce Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a publicat, pe 14 iulie, un comunicat în care susține că NATO ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia. Șefa statului a respins acuzațiile, pe care le-a calificat drept „aberații inventate în laboratoarele Kremlinului”, menite să răspândească frică și panică în rândul cetățenilor.

„S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării”, avertizează președinta Maia Sandu.

Șefa statului a precizat că „în Moldova este pace” și a reiterat angajamentul pentru aderarea la Uniunea Europeană, or, spune Maia Sandu – „doar aici țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung”.

„Moldovenii mi-au oferit încrederea de a păstra pacea și de a duce, împreună, Moldova în UE. Ne așteaptă o perioadă dificilă, dar nu vom cădea în capcana urii și a divizării, pusă la cale în laboratoare străine. Mergem în direcția corectă”, mai susține președinta Maia Sandu.

Precizăm că, în ultima perioadă, atacurile hibride ruse la adresa Republicii Moldova s-au intensificat. În aprilie a devenit cunoscut public că rețelele rusești „Matrioșka” și „Pravda” desfășoară pe rețelele de socializare campanii de dezinformare împotriva țării noastre, fiind folosită în special imaginea președintei Maia Sandu. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat atunci că Rusia investiseră deja 200 de milioane de euro în aceste campanii de dezinformare. Potrivit lui, scopul lor este influențarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 28 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: