Rusia anunță că își suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene. Reacția lui Volodimir Zelenski
Full Article 2 minutes read

Rusia anunță că își suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene. Reacția lui Volodimir Zelenski

Rusia își suspendă participarea la așa-numitul „acord cu cereale” – un acord privind exportul de cereale ucrainene peste Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit Meduza.

Decizia de suspendare a participării la acord a fost luată în urma atacului cu drone asupra navelor din Sevastopol, pe care guvernatorul orașului și Ministerul Apărării rus l-au anunțat pe 29 octombrie.

Potrivit Ministerului Apărării, navele care au fost atacate au participat, printre altele, la asigurarea securității „culoarului de cereale”.

„În contextul actului terorist desfășurat de regimul de la Kiev cu participarea specialiștilor britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorul cerealelor”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acorduri privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a declarat departamentul militar rus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat declarațiile Rusiei despre retragerea din „acordul de cereale” „previzibile” și consideră că Federația Rusă a luat o decizie în acest sens în septembrie. Zelenski a îndemnat comunitatea internațională să manifeste o reacție dură la astfel de acțiuni ale Rusiei.

„Rusia face totul pentru a se asigura că milioane de africani, milioane de locuitori din Orientul Mijlociu și Asia de Sud se află în condiții de foame artificială sau cel puțin într-o criză severă a prețurilor. Dar de ce o grămadă de oameni, undeva în Kremlin, pot decide dacă mâncarea va fi pe mesele oamenilor din Egipt sau din Bangladesh? Ce este? Lumea are puterea de a proteja oamenii de acest lucru ”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina „a fost și poate continua să fie” unul dintre garanții securității alimentare globale, „teroarea și șantajul rusesc trebuie să piardă” și „umanitatea trebuie să câștige” .

Pe 27 octombrie, guvernul ucrainean a raportat că în cele 88 de zile ale operațiunii „coridorul cerealelor” au plecat din Ucraina 397 de nave cu o încărcătură de 9 milioane de tone de produse agricole.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: