Rusia anunță că își suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene. Reacția lui Volodimir Zelenski
Full Article 2 minutes read

Rusia anunță că își suspenda participarea la acordul privind exportul de cereale ucrainene. Reacția lui Volodimir Zelenski

Rusia își suspendă participarea la așa-numitul „acord cu cereale” – un acord privind exportul de cereale ucrainene peste Marea Neagră. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării al Federației Ruse, potrivit Meduza.

Decizia de suspendare a participării la acord a fost luată în urma atacului cu drone asupra navelor din Sevastopol, pe care guvernatorul orașului și Ministerul Apărării rus l-au anunțat pe 29 octombrie.

Potrivit Ministerului Apărării, navele care au fost atacate au participat, printre altele, la asigurarea securității „culoarului de cereale”.

„În contextul actului terorist desfășurat de regimul de la Kiev cu participarea specialiștilor britanici împotriva navelor Flotei Mării Negre și a navelor civile implicate în asigurarea securității „coridorul cerealelor”, partea rusă suspendă participarea la implementarea acorduri privind exportul de produse agricole din porturile ucrainene”, a declarat departamentul militar rus.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a calificat declarațiile Rusiei despre retragerea din „acordul de cereale” „previzibile” și consideră că Federația Rusă a luat o decizie în acest sens în septembrie. Zelenski a îndemnat comunitatea internațională să manifeste o reacție dură la astfel de acțiuni ale Rusiei.

„Rusia face totul pentru a se asigura că milioane de africani, milioane de locuitori din Orientul Mijlociu și Asia de Sud se află în condiții de foame artificială sau cel puțin într-o criză severă a prețurilor. Dar de ce o grămadă de oameni, undeva în Kremlin, pot decide dacă mâncarea va fi pe mesele oamenilor din Egipt sau din Bangladesh? Ce este? Lumea are puterea de a proteja oamenii de acest lucru ”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că Ucraina „a fost și poate continua să fie” unul dintre garanții securității alimentare globale, „teroarea și șantajul rusesc trebuie să piardă” și „umanitatea trebuie să câștige” .

Pe 27 octombrie, guvernul ucrainean a raportat că în cele 88 de zile ale operațiunii „coridorul cerealelor” au plecat din Ucraina 397 de nave cu o încărcătură de 9 milioane de tone de produse agricole.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: