Rusia, condamnată la CEDO în dosarul fermierilor din raionul Dubăsari. Ce prejudicii va trebui să achite
Full Article 2 minutes read

Rusia, condamnată la CEDO în dosarul fermierilor din raionul Dubăsari. Ce prejudicii va trebui să achite

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația de la Tiraspol. Curtea a recunoscut Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren a dispus încasarea de către cei 42 de reclamanți a sumei de 63 de mii de euro pentru prejudiciul cauzat și patru mii de euro pentru costuri și cheltuieli de reprezentare, informează Promo-LEX, într-un comunicat de presă.

„Aparent problema ar fi fost soluționată, prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile proprietate privată. Totuși, încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, declară Alexandru Postica, directorul Programului drepturile omului din cadrul Promo-LEX.

Problema terenurilor agricole aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbnița a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat posturi pe traseul Tiraspol-Râbnița. La finele sezonului agricol din anul 2004, reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol în 2005.

În iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunțat hotărârea în cauza Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei, unde a dat câștig de cauză celor 1 646 de proprietari de terenuri agricole și trei societăți comerciale agricole, reclamanți în dosar, iar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor reclamanților.

Susțineți-ne cu un LIKE la pagina noastră de Facebook.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: