Rusia își avertizează cetățenii despre riscul extrădării în SUA din alte țări. Moldova nu este inclusă în listă
Full Article 3 minutes read

Rusia își avertizează cetățenii despre riscul extrădării în SUA din alte țări. Moldova nu este inclusă în listă

Rusia și-a avertizat cetățenii despre faptul că aceștia pot fi reținuți și arestați în SUA și în țările cu care Washingtonul a încheiat acorduri de extrădare. Moscova se arată sigură că autoritățile americane au o atitudine lipsită de echidistanță față de cetățenii ruși, indiferent de viziunile acestora. Declarația a fost făcută de Ministerul de Externe al Rusiei. Menționăm că Moldova nu este inclusă în lista statelor cu care SUA a încheiat un acord de extrădare.

MAE-ul Rusiei a menționat că, în ultimii doi ani, la cererea Washingtonului, au fost reținuți peste 60 de cetățeni ruși în diferite state europene.

„Orice cetățean al Federației Ruse care merge în afara țării trebuie să fie conștient de faptul că împotriva oamenilor noștri, indiferent de viziunile lor, se aplică o abordare lipsită de echidistanță din partea sistemului judiciar și penitenciar american, care se conduce de principiul xenofob „din Rusia – înseamnă că ești vinovat”, se arată în mesajul MAE-ului rusesc.

În context, Rusia recomandă insistent cetățenilor săi „să cântărească bine riscurile atunci când plănuiesc o călătorie în afara țării, în mod special dacă sunt motive de a presupune „un interes special” asupra lor din partea serviciilor speciale și a organelor de drept americane”.

Menționăm că Moldova nu intră în lista statelor cu care SUA a încheiat acorduri de extrădare. România, însă, este printre acestea.

Portalul РБК a remarcat că, după întâlnirea recentă de la Geneva cu președintele SUA Joe Biden, liderul Rusiei Vladimir Putin a declarat că „ar putea fi făcute compromisuri” în ceea ce privește atitudinea față de cetățenii ruși care ispășesc pedepse în SUA și, respectiv, deținuții americani din Rusia.

***

În 2008, în Thailanda, a fost arestat cetățeanul rus Victor But. Peste doi ani, el a fost extrădat în SUA, unde a fost învinuit de tentativa de a vinde unei grupări teroriste columbiene un lot de armament. În 2021, instanța americană l-a condamnat la 25 de ani de detenție. But nu-și recunoaște vinovăția. Moscova a cerut în repetate rânduri deportarea sa, însă Washingtonul a refuzat. În 2010, în Liberia, a fost reținut un alt rus – Constantin Iaroșenko, care, la fel, a fost extrădat în SUA. El a fost învinuit de contrabandă de droguri și condamnat la 20 de ani de închisoare.

Pe de altă parte, în prezent, în Rusia, este deținut rezidentul SUA Paul Whelan, cu cetățenie britanică și canadiană. Acesta a fost găsit vinovat de spionaj și condamnat la 9 ani de închisoare pentru că ar fi atacat angajații poliției în timp ce se afla în Rusia.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: