„Rusia nu are nici drept moral, nici legal de a participa”. Kievul refuză discuțiile cu Moscova pe dosarul transnistrean
Full Article 2 minutes read

„Rusia nu are nici drept moral, nici legal de a participa”. Kievul refuză discuțiile cu Moscova pe dosarul transnistrean

Federația Rusă „nu are dreptul moral, și nici legal” să participe la formatul de negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean, „5+2”. Declarația a fost făcută de ambasadorul cu misiuni speciale al Ucrainei, responsabil de dosarul transnistrean, Păun Rohovei, care se află într-o vizită la Chișinău. Oficialul a declarat că Ucraina nu se va așeza la masa de tratative cu Federația Rusă, iar poziția este una „fermă”.

„Ucraina este și va fi parte componentă a tratativelor de reglementare a conflictului transnistrean. În același timp, am căzut de comun de acord cu partenerii noștri din Republica Moldova că astăzi acest format nu este funcțional. Principalul motiv este prezența în cadrul lui a statului care nu are nici drept moral, nici legal de a participa la astfel de tratative. Un stat care barbar, încălcând regulile de drept internațional, a atacat Ucraina. Ucraina stă ferm pe poziție de a nu se așeza la masa de tratative cu Federația Rusă”, a declarat Păun Rohovei.

Precizăm că formatul „5+2” include reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor în procesul de negociere – Moldova, Tiraspolul, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Uniunea Europeană și Statele Unite. Scopul negocierilor în formatul 5+2 este de a elabora parametrii unei soluționări cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană în componența Moldovei.

Formatul „5+2” a fost pus pe „pauză”, după ce Rusia a invadat militar Ucraina, în februarie 2022. Autoritățile de la Chișinău au declarat în nenumărate dăți că reconstituirea acestuia va fi posibilă „doar după încheierea ostilităților din Ucraina și restabilirea relațiilor dintre Kiev și Moscova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: