Federația Rusă trebuie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în teritoriile ocupate din Moldova, Ucraina și Georgia. De această părere sunt mai mulți experți internaționali, care au abordat situația drepturilor omului în teritoriile ocupate ale celor trei state, în cadrul unei conferințe internaționale, organizată de Asociația Promo-LEX. La eveniment, potrivit Asociației, au participat experți, apărători ai drepturilor omului, din Republica Moldova, Ucraina și Georgia.
Directorul Executiv al Asociației Promo-LEX Ion Manole a declarat că „situația din regiunea transnistreană în ultimii 20 de ani a fost foarte complicată”.
„Noile circumstanțe în care se află Republica Moldova ne permit să sperăm că această problemă, într-un final, va fi rezolvată pașnic, iar, din punctul meu de vedere, pașnic înseamnă implicarea cetățenilor și locuitorilor din stânga Nistrului în aceste procese. Fără informarea și implicarea plenară a acestor oameni, va fi foarte complicat, foarte dificil. Iar pentru acest lucru avem nevoie de drepturile omului. Avem nevoie de instrumente eficiente de apărare și de promovare a drepturilor omului în acest teritoriu”, a menționat directorul Executiv al Asociației Promo-LEX Ion Manole.
El a adăugat că „nu există proprietate privată asupra acestui teritoriu și nimeni din cei care controlează de facto acest teritoriu nu ar avea dreptul să îngrădească libera circulație a oamenilor”.
Situația drepturilor omului din teritoriile ocupate ale Moldovei, Ucrainei și Georgiei este diferită, fiecare cu specificul său, dar sursa problemelor este comună: politica Federației Ruse, a sugerat, potrivit Asociației, ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova Marko Șevcenko.
Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian a menționat că subiectul drepturilor omului nu este în nici un caz unul în care Biroul pentru reintegrare se poate lăuda cu foarte multe lucruri.
„Un teritoriu necontrolat pune întotdeauna mai multe probleme în fața autorităților pentru că capacitatea noastră de intervenție este limitată. Sigur că, în prezent, lucrurile s-au schimbat, odată cu declanșarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei, avem mai multe pârghii de influență asupra regiunii transnistrene însă oricum avem posibilități încă destul de limitate pentru a interveni în acest sens în regiunea transnistreană”, a comunicat vicepremierul.
Potrivit lui Serebrian, prima problemă care trebuie soluționată în dosarul drepturilor omului este problema liberei circulații în raioanele din stânga Nistrului.
În cadrul evenimentului au fost puse în discuție eforturile societății civile din Moldova, Ucraina și Georgia de a pune capăt impunității.
„Doar prin documentare și analiză de probe putem observa atrocitățile comise de agresor și opri impunitatea. Prin cooperare internațională și prin implicarea instituțiilor internaționale de pofil, putem asigura respectarea drepturilor omului în teritoriile ocupate”, a menționat șefa Departamentului de Investigații Truth Hounds (Ucraina), Marina Slobodianuk.
Potrivit Asociației Promo-LEX, experții internaționali au ajuns la concluzia că „Federația Rusă trebuie trasă la răspundere pentru încălcarea drepturilor omului în teritoriile ocupate din Moldova, Ucraina și Georgia”.
Participanții au făcut apel către partenerii externi cu privire la necesitatea asigurării accesului pentru apărătorii drepturilor omului în teritoriile ocupate din Moldova, Ucraina și Georgia, investigarea crimelor de război și sancționarea persoanelor responsabile de comiterea atrocităților și violarea drepturilor omului în aceste teritorii.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!