Șefa statului Maia Sandu a fost întrebată „cum privește fuga cetățenilor ruși în Republica Moldova și dacă prezintă un pericol pentru securitatea țării”. Președinta a spus că astăzi riscurile de securitate sunt mai mari, însă autoritățile au pus în aplicare un filtru „care să asigure că oamenii, care vor să destabilizeze situația în Moldova, să nu poată să ajungă în țară”.
„Bineînțeles că riscurile de securitate sunt mai mari astăzi decât altădată din cauza acestui război. Așa cum au informat instituțiile noastre, este pus în aplicare acest filtru care să asigure că oameni cu intenții proaste, oameni care vor să destabilizeze situația în Republica Moldova, să nu poată să ajungă în țară”, a menționat Sandu.
Președinta a mai spus că „sunt mulți concetățeni de-ai noștri care au și cetățenia Republicii Moldova și cetățenia Federației Ruse, sunt oameni care nu sunt la ei acasă și aceștia sunt cei mai mulți”.
„Sunt și o parte din cetățeni ai Federației Ruse care nu au cetățenia Republicii Moldova. Repet, în raport cu ei, așa cum se întâmplă și cu cetățenii altor state în special după ce a început acest război există mecanisme care ne oferă nouă această siguranță, că nu vor veni în țară oameni care sunt străini intereselor statului Republica Moldova”, a declarat șefa statului.
Maia Sandu a mai menționat că „pentru moment lucrurile sunt ținute sub control”. „Nu există probleme majore pe partea aceasta. Evident, va trebui să monitorizăm în continuare situația și să luăm decizii în funcție de ce se va întâmpla”, a conchis Sandu.
Pe 7 octombrie, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a menționat că de la începutul mobilizării în Rusia, anunțată de Vladimir Putin pe 21 septembrie, puțin peste 3800 de cetățeni ai acestei țări au ajuns în Republica Moldova. Potrivit lui Vasiloi, marea majoritate a cetățenilor ruși care au trecut frontiera moldovenească dețin, inclusiv, cetățenia Republicii Moldova.
Oficialul de la frontieră mai declara că timp de două săptămâni, 249 de ruși nu au fost lăsați să intre în Republica Moldova, din cauza nerespectării cerințelor de intrare în țară în conformitate cu legea. Tot atunci, Vasiloi menționa că din 21 septembrie nu a fost permisă intrarea în Republica Moldova și pentru 514 cetățeni ai Ucrainei, 239 ai României și 102 ai Turciei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!