Денис Боршевич / NewsMaker

Rușii din Moldova își aleg președintele. LIVE de la Ambasada Rusiei din Chișinău

Cetățenii Federației Ruse își aleg astăzi, 17 martie, pentru a treia zi consecutiv, viitorul președinte. Autoritățile de la Chișinău au decis să deschidă o singură secție de votare în Moldova – în incinta sediului Ambasadei Rusiei din capitală. Zeci de oameni au dat curs apelului și s-au adunat, la ora 12:00, cu drapele anti-război, pentru a participa la acțiunea „Amiaza contra lui Putin”. Denis Borșevschi vă arată, în direct de la diplomația rusă din Chișinău, cum are loc procesul de votare.

Zeci de ruși au venit astăzi la Ambasada Federației Ruse pentru a-și alege viitorul președintele. Între ei sunt, însă, și cei care participă la acțiunea „Amiaza împotriva lui Putin”. În timp ce unii oameni spun că au venit la ambasadă pentru a-și exprima dezacordul față de politicile promovate de Putin, alții spun că au venit să voteze pentru o „Rusie puternică”.

„Am decis să particip la acțiune pentru a vota împotriva lui Putin”.

„Vreau să arăt că sunt împotriva lui Putin, a războiului. Alegerile sunt fără alegere. Înțeleg că vor desena rezultatele. Să vadă cei de la ambasadă că sunt oameni care sunt împotrivă”

„Sunt cetățean al Rusiei. Am venit în Moldova din cauza politicii lui Putin. (…) Până la moartea lui Putin, nu voi pune piciorul în Federația Rusă” – spun oamenii.

ACTUALIZARE: O persoană care ar fi încercat să incendieze clădirea Ambasadei a fost reținută. Potrivit datelor preliminare, acesta a aruncat mai multe cocktail-uri Molotov în sediul diplomației ruse. Deocamdată nu au fost raportate victime sau pagube. NM a contactat IGP pentru un comentariu, însă până în momentul publicării știrii, nu am primit un răspuns la solicitarea expediată.

 

Денис Боршевич / NewsMaker
Денис Боршевич / NewsMaker
Денис Боршевич / NewsMaker
Денис Боршевич / NewsMaker
Денис Боршевич / NewsMaker
Денис Боршевич / NewsMaker

Alegerile prezidențiale din Federația Rusă au debutat pe 15 martie. Astăzi, 17 martie, este ultima zi când cetățenii ruși își pot alege președintele. Principalul candidat la aceste alegeri este considerat președintele rus în exercițiu, Vladimir Putin, care candidează pentru a cincea oară. În afară de el, candidează deputatul comunist Nikolai Haritonov, liderul Partidului Democrat-Liberal Rus Leonid Sluțki și vicepreședintele Dumei de Stat Vladislav Davankov din partea formațiunii „Oameni Noi”. Niciunul nu condamnă invazia din Ucraina și nu îl critică direct pe Putin.

Precizăm că Federația Rusă a decis să deschidă secții de votare inclusiv în regiunea stânga a Nistrului, precum și în regiunile ucrainene ocupate, deși atât Moldova cât și Ucraina i-au interzis să o facă. Anterior, NM, împreună cu experți, au analizat de ce Tiraspolul a ignorat interdicția autorităților legitime din Moldova, de ce Chișinăul este neputincios în această situație și de ce Moscova are nevoie de „mimarea proceselor democratice”. Detalii – AICI.

De menționat în acest context că rușii din întreaga lume au fost îndemnați să participe, astăzi, la un protest împotriva actualului președinte rus, care deține puterea în stat de 24 de ani – „Amiaza contra lui Putin”. Acțiunea constă în faptul ca toate persoanele care sunt împotriva lui Vladimir Putin să vină la secțiile de votare în același timp – pe 17 martie, la ora 12:00 – pentru a arăta lumii cât de mulți nu îl susțin. Acțiunea este susținută inclusiv de văduva și simpatizanții opozantului rus Alexei Navalnîi, despre care se crede că a fost omorât în colonia din Siberia în care își ispășea pedeapsa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: