Rușii vor să-și întărească trupele și caută bărbați în Transnistria. Anunțul făcut de serviciile secrete britanice 
Full Article 3 minutes read

Rușii vor să-și întărească trupele și caută bărbați în Transnistria. Anunțul făcut de serviciile secrete britanice 

Serviciile secrete britanice susțin că Rusia încearcă să recruteze soldați în Transnistria pentru a-și spori trupele. O declarație în acest sens a fost făcută de reprezentanții Ministerului britanic al Apărării, pe 10 aprilie.

Ministerul a prezentat cele mai recente date cu privire la situația din Ucraina.

„Ca răspuns la numărul în creștere de victime, forțele armatei rusești încearcă să crească nivelul trupelor cu personalul retras din serviciul militar din 2012. Eforturile de consolidare a luptei includ și eforturile de recrutare în Transnistria”, comunică reprezentanții Ministerului.

La Chișinău și la Tiraspol, deocamdată, nu a fost comentată informația Ministerului britanic.

De menționat că în repetate rânduri autoritățile de la Chișinău au fost întrebate despre probabilitatea ca Transnistria să se implice în acțiunile de luptă din Ucraina. Atât șefa statului, cât și premierul, a menționat că nu dețin informații care ar confirma unele declarații.

Pe 5 aprilie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, că pe aerodromul de la Tiraspol au loc pregătiri pentru primirea aeronavelor. Autoritățile ucrainene nu au exclus faptul folosirii teritoriului Transnistriei de către trupele ruse în războiul cu Ucraina.

Președinta Maia Sandu a afirmat că autoritățile statului nu dețin informații care ar confirma faptul că aeroportul de la Tiraspol este pregătit pentru avioanele ruse.

„Este greu să spunem dacă aceste lucrări care se fac în această primăvară sunt diferite decât cele care s-au făcut în anii precedenți. Pentru moment, nici instituțiile noastre și nici partenerii noștri cu care discutăm în mod regulat, nu au informații care ar confirma că se pregătește folosirea acestui aeroport în mod ilegal de către avioanele ruse. Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu există riscuri în general. Nu există riscuri imediate, dar vom continua să monitorizăm situația și vom informa cetățenii despre orice schimbări pe care le considerăm semnificative și care ar putea să prezinte interes pentru oameni”, a declarat președinta.

Pe 5 aprilie, premierul moldovean Natalia Gavrilița a declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin, că autoritățile moldovenești sunt permanent în alertă cu privire la situația din regiune.

„Moldova se află de fapt într-o situație dificilă, fiind o țară mică într-o regiune cu risc mare de securitate, unde există o regiune separatistă în care staționează trupele ruse. Urmărim îndeaproape ce se întâmplă, suntem în permanență în alertă. Deocamdată, nu vedem nici un plan de implicare a Moldovei sau a regiunii transnistrene în acest război”, a spus Gavrilița.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: