S-a aflat la Moscova, când Rusia a invadat Ucraina? Cum Ceban NU a răspuns la întrebarea jurnaliștilor: „M-am așteptat azi să vorbim despre votare”
Full Article 3 minutes read

S-a aflat la Moscova, când Rusia a invadat Ucraina? Cum Ceban NU a răspuns la întrebarea jurnaliștilor: „M-am așteptat azi să vorbim despre votare”

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Ion Ceban, care candidează pentru un nou mandat în scrutinul de astăzi, din partea partidului pe care l-a fondat recent – Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – a evitat să răspundă unde s-a aflat pe data de 24 februarie 2022, când Federația Rusă a invadat militar țara vecină Ucraina. În schimb, Ceban a spus că așteptă mai multe acte oficiale, pe care ar urma să le prezinte public în scurt timp.

Candidatul MAN la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, și-a exercitat dreptul la vot, pe 5 noiembrie, alături de soția sa. Ceban a declarat că a votat „pentru un oraș curat și dezvoltat”. Întrebat de jurnaliști unde s-a aflat pe data de 24 februarie 2022, zi în care Rusia a început războiul din Ucraina, el a declarat: „Eu m-am așteptat să discutăm azi despre votare. Subiectul a apărut miercuri, iar joi și vineri n-a venit niciun jurnalist să ne întrebe despre asta. (…) Aștept unele acte care le-am solicitat oficial și le voi prezenta marți pentru toată lumea”.

Amintim că pe 1 noiembrie, cu patru zile înainte de alegeri, presa din Moldova a preluat o investigație a jurnaliștilor din Estonia, care anunțat că, cu o zi înainte de începerea războiului în Ucraina, pe 23 februarie 2022, Ion Ceban ar fi zburat împreună cu soția sa la Moscova. Nu se știe cu cine s-ar fi întâlnit Ceban și ce subiecte ar fi fost discutate. Soții Ceban ar fi avut bilete de avion de la Moscova la Bangkok pentru 26 februarie. Însă pe 25 februarie, Ion Ceban ar fi zburat singur de la Moscova la Sankt Petersburg, apoi la Berlin, iar de acolo s-ar fi întors în Moldova prin România, în noaptea de 26 februarie. Autorii investigației au spus că au cerut o reacție de la Ion Ceban, dar acesta nu le-ar fi răspuns la mesaje.

Pe 2 noiembrie, președinta țării, Maia Sandu, a comentat investigația: „Nu văd de ce asta nu ar fi adevărat. Nu este singura vizită la Moscova care nu a fost anunțată public. Nu pot să comentez exact pe acest caz, dar am văzut cât de greu domnul Ceban a revenit cu o condamnare a războiului din Ucraina. Știm cu toții că are/a avut relații cu Moscova. Probabil că sunt multe alte vizite despre care nu a vorbit public și ar fi trebuit s-o facă, pentru că este un lucru extrem de important în contextul în care în acea perioadă a început cel mai strașnic război pentru continentul și regiunea noastră din ultimii 70 de ani”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: