NewsMaker

„S-a întâmplat la 1-2 metri de mine”. NM a discutat cu un martor al atacului de la Aeroport soldat cu doi morți

A fugit de represiunile din Tadjikistan și a devenit martoră a atacului de la Aeroportul din Chișinău, când conaționalul ei a ucis două persoane. NewsMaker a vorbit cu o femeie care a zburat cu atacatorul, pe aceeași cursă. Barnoi Begmatzoda s-a dovedit a fi o jurnalistă în vârstă de 30 de ani, care a fugit din țara ei pentru a evita arestul și a-și proteja copiii. Femeia a trecut prin atacul de la Aeroport fiind însărcinată în 6 luni și cu un copil de 1 an în brațe. 

Într-un interviu pentru NM, femeia a spus că intenționa să tranziteze Moldova pentru a merge în Ucraina, din Ucraina – în Polonia. Ea a adăugat că nu i-a fost permis accesul în Moldova, pentru că avea nevoie de o invitație.

Nu l-am văzut (nota red. pe Rustam Așurov, atacatorul) în avion. Dar apoi nu ne-au lăsat să trecem în aeroport și ne-au spus: „Stați-așteptați, trebuie să decidem”. Iată acolo l-am văzut. Era foarte agresiv, mergea încolo-încoace”, a relatat Barnoi Begmatzoda. 

Ulterior, femeia a declarat că a fost chemată de polițistul de frontieră Serghei Muntean, omorât ulterior în atacul de la Aeroport.

M-a întrebat de ce plec în Ucraina. I-am spus problema mea. A vorbit cu mine aproape 10 minute. Apoi a spus: „Voi așteptați, iar toți ceilalți vor fi trimiși cu o cursă de întoarcere la Istanbul”. În acel moment mi-au trimis invitația, i-am arătat-o imediat grănicerului Serghei. El a fotografiat-o și a spus: „Voi – așteptați”, a comunicat femeia.

Câteva clipe mai târziu, de ea s-ar fi apropiat Rustam Așurov, care ulterior a ucis două persoane.

El a venit la mine și mi-a cerut ca eu să-i propun lui Serghei bani, pentru ca și el să nu fie trimis înapoi la Istanbul. I-am spus că dacă eu îi voi propune, mă vor trimite și pe mine înapoi”, a declarat Begmatzoda, pentru NM. 

După aceea, potrivit femeii, polițistul de frontieră Serghei Muntean împreună cu pasagerii cărora li s-a interzis accesul în Moldova au trecut pe lângă ea și în acel moment Rustam Așurov ar fi aplicat forța fizică.

Acea persoană mai întâi l-a lovit pe Serghei în față. Serghei a căzut. El (Rustam Așurov) a scos pistolul. S-a întâmplat la 1-2 metri de mine. După ce au început împușcăturile, am luat copilul și am fugit de acolo cu încă o persoană. Noi am auzit că se împușcă, dar nu știam pe cine au omorât. Peste jumătate de oră, când s-a făcut liniște, am fost duși în parc. Și noi deja am stat acolo. După aceea, au venit polițiștii și ne-au dus în alt loc pentru audieri”, a relatat femeia.

La început, a spus Barnoi Begmatzoda, polițiștii credeau că ea este soția atacatorului. Ea a declarat că le-a oferit oamenilor legii actele, inclusiv telefonul, pentru a se asigura că nu se cunoaște cu bărbatul.

Ea a mai ținut să adauge că fiului ei îi era foame. Astfel a cerut polițiștilor să o ajute cu mâncare pentru copil și scutece: „Polițistul a țipat la mine și a răspuns: „Tadjikul tău a ucis doi dintre oamenii noștri. Noi cumva îndurăm. Și nouă ne este foame”.

Ulterior, Barnoi Begmatzoda a spus că a fost chemată la audieri de o femeie polițistă, care a adus pentru copil apă și prăjituri: „Ea mi-a spus: „Mai întâi hrănim copilul, apoi vei merge la audieri”. După aceea, am fost eliberată”.

Eu pe el (atacator) sigur nu l-am cunoscut. (…) Poate dacă noi nu am fi fugit de acolo, conaționalul nostru ne-ar fi ucis. Pe mine și pe copilul meu. Nu-i păsa pe cine ucide. Îmi pare foarte rău că cetățeanul nostru a ucis conaționalii voștri. (…) Aceasta nu înseamnă că toți tadjicii sunt răi”, a adăugat femeia.

Ea a mai precizat că după audieri a cerut azil în Moldova, pentru ca ulterior să plece în Europa: „Eu le spuneam că dacă mă trimiteți înapoi, mă vor pune în închisoare posibil pe viață. O zi mai târziu la noi a venit un avocat și un membru al misiunii ONU. Și m-au dus într-o tabără pentru refugiați”.

Barnoi Begmatzoda a menționat că a fost nevoită să plece din țara ei pentru a rămâne în viață: „La noi în țară este foarte greu cu jurnalismul. Jurnaliștii sunt închiși, împotriva mea de asemenea a fost deschis un dosar penal. A fost o amendă. După aceea, am decis să-mi părăsesc țara. (…) Noi avem o problemă cu autoritățile. Ei nu vor ca jurnaliștii să vorbească despre problemele reale ale oamenilor. Mulți jurnaliști au fost deja închiși”.

***

Amintim că un cetățean al Tadjikistanului, cercetat penal pentru răpire în țara de baștină, a deschis focul pe Aeroportul Internațional Chișinău, în seara de 30 iunie, după ce i-a fost refuzată intrarea în Moldova. La scurt timp, agresorul, pe nume Rustam Așurov, a fost capturat de brigada de poliție cu destinație specială Fulger, acesta fiind grav rănit. În urma atacului, polițistul de frontieră Serghei Muntean și angajatul din securitatea aeroportuară, Igor Ciofu, au fost omorâți. Grav rănit în urma schimbului de focuri de la Aeroport, atacatorul acuzat de dublu omor, Rustam Așurov, s-a stins pe patul de spital pe 3 iulie.

La 3 zile de la tragicul incident, Procuratura Generală a anunțat inițierea unui proces penal în scopul verificării neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare de către persoanele implicate în asigurarea securității persoanelor aflate la Aeroportul Internațional Chișinău. În ceea ce privește dosarul penal de bază, acesta este gestionat de Procuratura municipiului Chișinău.

Pe 5 iulie, prim-ministrul Dorin Recean a solicitat autorităților responsabile să prezinte, până la sfârșitul acestei săptămâni, un raport detaliat privind măsurile luate, care să asigure un nivel de securitate înaltă la Aeroport.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: