NewsMaker

„S-a viciat procedura”. PSRM cere Curții Constituționale să se pronunțe asupra valabilității legii care vizează fostul stadion rapublican

Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) au sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea terenului pe care era amplasat stadionul republican, care a fost votată de guvernarea democrată în 2018.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a amintit că această lege a fost respinsă de două ori de președintele țării, Igor Dodon. După ce șeful statului a refuzat repetat să promulge legea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcție, în baza sesizării deputaților PDM, iar legea a fost promulgată de președintele de atunci al parlamentului, Andrian Candu.

„Urmare a acelei proceduri din anul 2018, a unei proceduri viciate, fapt stabilit ulterior și de către Curtea Constituțională, de către Comisia de la Veneția, partenerii internaționali. Noi considerăm că promulgarea ei de către Andrian Candu, la acel moment, prin asta s-a viciat procedura. Putem constata că această lege a fost promulgată de o persoană neîmputernicită, conform Constituției, și respectiv, urmează să fie lovită de nulitate”, a argumentat Bolea.

***

Amintim că, în cadrul ședinței din 3 decembrie, deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din deputații fracțiunii Partidul „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat un proiect de lege care prevede ca terenul unde a fost stadionul eepublican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Ambasada SUA a criticat dur decizia și a menționat că aceasta va afecta negativ relațiile dintre Washington și Chișinău. Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție. Acesta a menționat că este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici.

Iar deputatul Ilan Șor a scris pe pagina sa de Facebook că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

Ulterior, la solicitarea deputaților PAS și PPDA, Curtea Constituțională a suspendat executarea acestei legi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: