„S-a viciat procedura”. PSRM cere Curții Constituționale să se pronunțe asupra valabilității legii care vizează fostul stadion rapublican
Full Article 2 minutes read

„S-a viciat procedura”. PSRM cere Curții Constituționale să se pronunțe asupra valabilității legii care vizează fostul stadion rapublican

Deputații Partidului Socialiștilor (PSRM) au sesizat Curtea Constituțională (CC) pentru controlul constituționalității Legii cu privire la transmiterea terenului pe care era amplasat stadionul republican, care a fost votată de guvernarea democrată în 2018.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, a amintit că această lege a fost respinsă de două ori de președintele țării, Igor Dodon. După ce șeful statului a refuzat repetat să promulge legea, Curtea Constituțională l-a suspendat pe Igor Dodon din funcție, în baza sesizării deputaților PDM, iar legea a fost promulgată de președintele de atunci al parlamentului, Andrian Candu.

„Urmare a acelei proceduri din anul 2018, a unei proceduri viciate, fapt stabilit ulterior și de către Curtea Constituțională, de către Comisia de la Veneția, partenerii internaționali. Noi considerăm că promulgarea ei de către Andrian Candu, la acel moment, prin asta s-a viciat procedura. Putem constata că această lege a fost promulgată de o persoană neîmputernicită, conform Constituției, și respectiv, urmează să fie lovită de nulitate”, a argumentat Bolea.

***

Amintim că, în cadrul ședinței din 3 decembrie, deputații PSRM și cei din Platforma „Pentru Moldova”, formată din deputații fracțiunii Partidul „ȘOR” și cei neafiliați care au părăsit grupul parlamentar Pro Moldova, au votat un proiect de lege care prevede ca terenul unde a fost stadionul eepublican să rămână în proprietatea statului, iar pe spațiul acestuia să poată fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Ambasada SUA a criticat dur decizia și a menționat că aceasta va afecta negativ relațiile dintre Washington și Chișinău. Și premierul Ion Chicu a venit cu o reacție. Acesta a menționat că este o eroare să modifici o lege care vizează relațiile bilaterale între parteneri strategici.

Iar deputatul Ilan Șor a scris pe pagina sa de Facebook că votul din parlament a fost o victorie și că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului.

Ulterior, la solicitarea deputaților PAS și PPDA, Curtea Constituțională a suspendat executarea acestei legi.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: