„S-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată”. Natalia Morari a dezvăluit motivele pentru care a apelat la instanța de judecată
Full Article 5 minutes read

„S-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată”. Natalia Morari a dezvăluit motivele pentru care a apelat la instanța de judecată

Jurnalista Natalia Morari a publicat un text prin care își explică decizia de a acționa în judecată Asociația „Media Alternativă”, care deține licența postului de televiziune TV8. Aceasta a menționat că și Cristina Guțu, fosta directoare a postului de teviziune TV7 și, la fel, membră a Asociației Obștești „Media Alternativă”, a apelat la instanța de judecată.

Natalia Morari a dezvăluit că ea a fost cea care i-a invitat pe Igor Boțan și Mariana Rață să devină membri-fondatori ai viitoarei asociații „Media Alternativă”.

„Puteam invita și alte persoane în calitate de fondatori și soarta televiziunii nu s-ar fi schimbat tare, dar la acel moment credeam că pot avea încredere anume în acești oameni. Eram convinsă că mai multe personalități din societatea civilă ar putea fi încă o modalitate de securizare a televiziunii pe timpul regimului Plahotniuc”.

De asemenea, aceasta a menționat că tranziția de la TV7 la TV8 s-a realizat timp de un an, iar ea a fost singurul fondator care a investit propriile resurse și economii. Mai mult, timp de 2 ani, aceasta nu ar fi primit niciun fel de remunerare pentru activitatea din cadrul noului post de televiziune – TV8.

„A fost perioada cu cele mai mari provocări din istoria televiziunii, despre care unii dintre acești foști „colegi” vorbesc astăzi mai puțin – din simplul motiv că nu cunosc în detalii cum s-a construit totul sau preferă să uite aceste lucruri. Inclusiv faptul că niciunul dintre ei nu a investit nimic în această televiziune”.

Aceasta a reiterat că relația sa cu Veaceslav Platon nu ar fi influențat politica editorială a postului de televizune.

„Totul s-a schimbat într-o singură clipă – din momentul anunțului privind tatăl copilului meu, lucru care nu are nicio tangență cu activitatea mea profesională. Imediat din colegă m-am transformat în „pericol” pentru televiziune, chiar dacă viața mea personală nu a influențat nicidecum politica editorială a postului de televiziune, aceasta rămânând una dintre puținele posturi TV independente din țară”.

Natalia Morari a menționat că a semnat cererea prin care a renunțat la statutul de membru-fondator într-o perioadă în care starea sa emoțională nu-i permitea să ia decizii echilibrate.

„Eu am atacat Asociația Obștească „Media Alternativă” în instanță de judecată pentru excluderea mea ilegală din lista de fondatori. Toate hotărârile Adunărilor Generale Extraordinare în acest sens au fost adoptate ilegal, iar ședințele au fost organizate cu încălcarea Statutului Asociației. Acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată”.

Jurnalista a mai scris că Igor Boțan, cel care a preluat funcția de președinte al Asociației „Media Alternativă”, i-a sugerat să demisioneze.

„Pe 19 septembrie directoarea postului Svetlana Buza împreună cu Igor Boțan au solicitat o întâlnire. Starea mea psihologică de atunci a fost absolut dezechilibrată, eu fiind linșată în continuare de așa-ziși “ai mei”, cu care ani la rând împreună am luptat pentru schimbare. Din primele clipe Igor Boțan a spus că eu trebuie să plec din fondatorii televiziunii. M-a presat cu responsabilitatea față de televiziune, iar apoi mi-a sugerat că acum ar fi bine să am grijă de copil. Eu m-am speriat pentru copil și am avut încă un atac de panică pentru că știam că în spatele înlăturării mele din spațiul mediatic ar sta oameni legați de SIS. A doua zi, pe 20 septembrie, la întâlnirea repetată mi-au dat cererea de încetare a calității mele de membru-fondator al Asociației scrisă din timp și din numele meu. Am semnat-o pe 20 septembrie cu data din viitor – 30 septembrie”.

Ulterior, când și-a revenit, aceasta a retras cererea, însă a aflat că ar fi urmat alte acțiuni din partea celorlalți membri ai Asociației.

„Mi-am dat seama că ei s-au folosit de starea mea psihologică deloc adecvată, am înțeles ce am făcut și am retras, pe 27 septembrie, cererea de încetare a calității mele de membru al Asociației. Însă am aflat că deja a fost organizată, ilegal, Adunarea Generală Extraordinară (cu falsificarea protocolului și cu încălcarea mai multor prevederi din Statutul Asociației) la care s-a luat act de cererea mea. Repet, acest lucru va fi demonstrat în cadrul procesului de judecată”.

Natalia Morari a precizat că și Cristina Guțu, care este unul dintre cei patru membri ai Asociației „Media Alternativă”, a apelat la instanța de judecată, care a contestat hotărârea Adunării Generale Extraordinare.

Asociația „Media Alternativă” nu a comentat deocamdată dezvăluirile Nataliei Morari.

***

Asociația Obștească Media Alternativă, deținătoarea licenței de emisie a postului TV8, a anunțat pe 18 octombrie despre faptul că a fost acționată în judecată de către fosta membră a Asociației, Natalia Morari. Plângerea a fost înregistrată și urmează să fie examinată. Fosta moderatoare a emisiunii „Politica” solicită să fie restabilită în calitate de membră. Potrivit informației publicate pe site-ul instanței, plângerea Nataliei Morari a fost înregistrată pe 11 octombrie și publicată pe 20 octombrie. În prezent, aceasta are statutul de „examinare”.

Pe 8 septembrie, jurnalista Natalia Morari a anunțat că ia o pauză de emisie și să iese temporar din Consiliul de Adminstrație al televiziunii TV8. Motivul invocat este faptul că aceasta ar fi șantajată de către angajați ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) pentru că a avut o relație cu omul de afaceri Veaceslav Platon, care este și tatăl copilului său. Contactată de NM, Natalia Morari a confirmat că ea este autoarea declarației publicată pe Facebook. SIS a anunțat într-un comunicat de presă că va ancheta cazul și i-a recomandat jurnalistei să depună o plângere și la Procuratura Generală.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: