Membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Olesea Vîrlan, care a acordat cel mai mic punctaj candidatului la funcția de procuror general Ion Munteanu – 3,5 puncte în cadrul probei interviu, a venit cu explicații. Vîrlan a spus că „s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea” efectuată de ea și că dacă n-ar fi fost aceste erori „evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5”. Olesea Vîrlan a precizat că de aceea și a votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului. Cu toate acestea, Vîrlan nu a oferit detalii despre greșelile pe care le invocă.
Membrul-procuror al CSP Olesea Vîrlan a acordat cel mai mic punctaj procurorului general interimar Ion Munteanu – 3,5 puncte, în comparație cu ceilalți membri ai Consiliului care au acordat 7,33 puncte, 8,5 puncte, 8,83 puncte, 9 puncte, 9,16 puncte sau 9,5 puncte.
Pe 29 februarie, pe site-ul Consiliului Superior al Procurorilor a fost publicată „poziția membrului-procuror al CSP, Olesea Vîrlan, privind concursul la funcția de Procuror General”.
„În legătură cu cele apărute în presă referitor la evaluarea candidaților pentru funcția de Procuror General doresc să fac următoarele clarificări. În orice calcule au loc toate greşelile posibile. Orice evaluare are o doză de subiectivism. Orice eroare în domeniul juridic poate fi corectată prin mijloace juridice. Ca membru al Consilului Superior al Procuraturii mă conduc de Lege și imparțialitate. Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data aceasta itemii evaluării au arătat un conținut confuz. Referitor la candidatura dlui Ion Muntean nu am nici o obiecție personală, precum nu am obiecții persoanele nici la celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean se rezuma la 8,5. Asta-i ce vă pot comunica. De aceea și am votat pentru revocarea deciziei și încetarea concursului”, se arată în explicația Olesei Vîrlan.
Pe 28 februarie, CSP a anulat rezultatele concursului pentru funcția de procuror general, câștigat de șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție Octavian Iachimovschi. Decizia a fost luată după mai bine de două ore de discuții cu ușile închise. În continuare, autoritatea urmează să lanseze un nou concurs.
Președintele CSP Dumitru Obadă a spus că la etapa interviului, care a avut loc pe 22 februarie, membrii Consiliului au calculat doar media punctajului pentru fiecare candidat, dar nu au analizat notele pe care membrii comisiei de evaluare le-au acordat pe fiecare criteriu în parte. La fel, potrivit lui Obadă, nu au fost analizate motivele pentru care a fost pusă, concret, fiecare notă. Potrivit lui, toți membrii CSP au decis în unanimitate anularea concursului, precum și revizuirea mecanismelor de selectare a procurorului general, pentru ca acesta să fie mai previzibil și bazat pe principiile meritocrației.
Funcția de procuror general a rămas vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost reținut, iar activitatea acestuia – evaluată de o comisie specială. Raportul comisiei a permis suspendarea lui Stoianoglo din funcție, iar ulterior – demiterea prin decret prezidențial. În această perioadă, funcția de procuror general a fost asigurată de Ion Munteanu.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!