„Să fie o soluție”. Gavrilița cere implicarea Ministerului Economiei, ca urmare a creșterii ratelor pentru Prima Casă
Full Article 3 minutes read

„Să fie o soluție”. Gavrilița cere implicarea Ministerului Economiei, ca urmare a creșterii ratelor pentru Prima Casă

Premierul Natalia Gavrilița i-a cerut Ministerului Economiei ca, în decurs de o săptămână, să facă o analiză ca urmare a creșterii ratei dobânzii la contractele de împrumut pentru Programul „Prima casă”. Prim-ministrul a solicitat ca beneficiarii programului, care fac parte din anumite categorii vulnerabile, să nu fie afectați. 

„Aș vrea să rog Ministerul Economiei să facă în decurs de o săptămână o analiză a impactului creșterii ratelor pentru programul Prima Casă. Săptămâna aceasta, beneficiarii programului au primit notificări despre creșterea ratei de dobândă. Sunt anumite categorii vulnerabile, cum ar fi familii cu copii, care ar putea fi în dificultate să plătească aceste plăți cu ratele crescute”, a declarat Gavrilița într-o adresare către ministrul Economiei Sergiu Gaibu.

Premierul a mai solicitat ca reprezentanții ministerului să discute cu băncile din țară.

„Să vedem ce putem face cu marja aplicată și în al doilea rând să vedem dacă cresc compensațiile pe care le oferă Guvernul pentru aceste categorii vulnerabile, cum ele trebuie sau pot fi crescute. Să conlucrați împreună cu Ministerul Finanțelor ca să ne asigurăm că această creștere nu afectează păturile vulnerabile”, a adăugat Gavrilița.

La rândul său, ministrul Sergiu Gaibu a spus că deja au fost inițiate discuții cu băncile.

„De asemenea, analizăm datele împreună cu Ministerul Finanțelor în privința mărimilor acestor compensații, cât de mult va afecta beneficiarii și care categorii vor trebui susținute suplimentar. Numaidecât vom veni, timp de o săptămănă, cu o soluție la acest capitol”, a precizat Gaibu.

„Vă rog să fie o soluție și să o consultăm cu toate părțile interesate. Trebuie să fie găsit un echilibru”, a conchis Gavrilița.

Potrivit Infotag, din 1 iulie 2022, rata dobânzii la contractele de împrumut prevăzute în cadrul programului de stat „Prima casă” va crește cu 5,35 puncte procentuale. Agenția precizează că acest lucru a fost raportat de băncile comerciale care participă la acest program.

„Modificarea este legată de creșterea de la 4,12% la 9,47% a ratei indicative pentru programul „Prima casă” publicată de Banca națională a Moldovei (BNM). Rata este calculată ca rată medie ponderată a dobânzii la depozitele nou-atrase în monedă națională pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, care este parte integrantă a ratei dobânzii din cadrul programului”, a explicat una dintre bănci.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: