„Să negi acest incident este ridicol”. Tiraspolul răspunde Chișinăului în cazul „atacului terorist cu dronă” din regiune
Full Article 4 minutes read

„Să negi acest incident este ridicol”. Tiraspolul răspunde Chișinăului în cazul „atacului terorist cu dronă” din regiune

Tiraspolul crede că negarea de către Chișinău a „atacului terorist cu dronă” din 17 martie reprezintă „o încercare de a ascunde amenințarea teroristă existentă în Transnistria”. Astfel a comentat instituția de la Tiraspol responsabilă de „relații externe” mesajul Biroului politici de reintegrare, care a declarat că „asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”. 

Potrivit instituției de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”, Chișinăul nu a cerut Tiraspolului informații despre incidentul din 17 martie.

„Să negi acest incident este ridicol. În ceea ce privește speculațiile părții moldovenești, aceasta este o încercare de a masca informațional și de a ascunde adâncimea gravitații evenimentelor, legate de amenințarea teroristă de pe teritoriul Transnistriei. (…)  Partea moldovenească se pune într-o poziție incomodă cu astfel de comentarii nepotrivite și părtinitoare. Trebuit de încetat de a manipula opinia publică și de așteptat finalizarea anchetei”, a comunicat instituția de la Tiraspol responsabilă de „relații externe”.

Pe 25 martie, comisia locală de anchetă a declarat că încă investighează „faptul exploziei care a avariat elicopterul MI-8 din unitatea militară” din Transnistria. „La fața locului au fost găsite diverse piese din metal și plastic ale dronei explodate: motoare electrice, fragmente de cadru, plăci electronice și baterii. În anchetă au fost implicați experți în explozivi. Potrivit informațiilor de la anchetatori, explozia a fost efectuată cu o dronă FPV”, a declarat postul de televiziune TSV din Transnistria, adăugând că acum sunt audiați martorii și se efectuează o examinare a „explozivilor și urmelor de explozie”.

Tiraspolul a prezentat și imagini în cazul „atacului terorist cu dronă” din regiune.

Tiraspolul a anunțat pe 17 martie 2024 că o dronă kamikaze, care ar fi zburat dinspre Ucraina, ar fi atacat o unitate militară din regiunea transnistreană. În urma incidentului, ar fi fost distrus un elicopter Mi-8MT. Tiraspolul nu a raportat victime, însă a calificat incidentul drept un „atac terorist” și a anunțat inițierea unui dosar penal pe acest caz. Detalii – AICI.

Biroul politici de reintegrare a venit cu o reacție, în aceeași zi. Chișinăul nu a confirmat incidentul raportat de Tiraspol, calificându-l drept o „tentativă de a provoca frică și panică în regiune”. Detalii – AICI. Și președinta Maia Sandu a comentat, pe 18 martie, incidentul. Potrivit ei, acesta „seamănă a acțiuni de provocare, care să alimenteze frica și să creeze o situație tensionată”. Detalii – AICI.

Pe 25 martie, Biroul politici de reintegrare a venit cu noi precizări și a declarat că instituțiile de profil ale Republicii Moldova au analizat cu atenție imaginile video difuzate pe diverse rețele sociale și în mass-media din stânga Nistrului. Chișinăul a constat că „materialele difuzate conțin elemente evidente de montaj video, indicând faptul că incendiul elicopterului a fost cauzat de alți factori decât drona care apare în imagini” și că „⁠incidentul a fost provocat deliberat cu scopul de a crea panică și a menține tensiunea în societate pe ambele maluri ale Nistrului”. Chișinăul a mai spus că „în perioada următoare se pun la cale mai multe astfel de acțiuni de către Federația Rusă, în perimetrul regiunii transnistrene și al Zonei de Securitate”. „Accentuăm că asemenea acțiuni nu au consecințe reale și nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, ci sunt planificate doar pentru a speria oamenii”, a precizat Biroul politici de reintegrare. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: