„Să se mai iasă din birourile ministerelor”. Replica Primăriei Chișinău pentru Ministerul Culturii pe tema caldarâmului istoric
Full Article 2 minutes read

„Să se mai iasă din birourile ministerelor”. Replica Primăriei Chișinău pentru Ministerul Culturii pe tema caldarâmului istoric

Primăria Chișinău a venit cu o replică după criticile aduse de Ministerul Culturii, cu privire la acțiunile autorităților municipale în ceea ce privește caldarâmul descoperit pe str. 31 august 1989. La rândul său, autoritățile locale acuză Ministerul că ar bloca anumite proiecte.

„Ministerul nu vine cu o contribuție, dar mai degrabă a fost și este pentru stoparea tuturor lucrărilor și vine doar cu blocaje în multe proiecte inițiate. Ideile sunt binevenite, dar se poate contribui și cu suportul financiar la conservarea patrimoniului istoric național, unde Ministerul este direct responsabil. Primăria va face față, dar venim cu propunerea să se mai iasă din birourile ministerelor”, se arată în comentariul Primăriei Chișinău.

Mai mult, autoritățile municipale acuză Ministerul Culturii că nu ar permite Primăriei să instaleze în scuarul Catedralei o toaletă modulară, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale.

„Astăzi în toate parcurile renovate sunt astfel de toalete moderne, dar aici și în multe alte cazuri, Ministerul Culturii se opune. Cu detalii Primăria va reveni”, se mai arată în declarație.

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Culturii, cu privire la acuzațiile lansate de autoritățile municipiului Chișinău.

***

Amintim că, pe 14 aprilie, Ministerul Culturii a publicat un comunicat prin care califică drept oportună transformarea unei porțiuni din strada 31 august 1989 în spațiu pietonal. Concluzia a fost formulată în cadrul ședinței de lucru pe marginea Raportului Agenției Naționale de Arheologie, referitor la caldarâmului istoric din piatră de granit de pe strada 31 August 1989.

Totodată, Ministerul Culturii cataloghează abuzive practicile Primăriei mun. Chișinău de a demara lucrări de reparație în zona istorică a capitalei, făcând abstracție de avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice (CNMI) și a Agenției Naționale de Arheologie.

Agenția Națională Arheologică a ajuns la concluzia că strada a fost pavată cu piatră de granit încă din anii 1869-1870, fiind una dintre primele străzi din oraș care a beneficiat de acest tratament. Agenția recomandă conservarea și restaurarea porțiunilor păstrate a caldarâmului străzii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: