Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs pe 11 aprilie la Adunarea Generală a Judecătorilor. Șefa statului le-a spus magistraților că evaluarea externă extraordinară a fost necesară. Totodată a adăugat că „mai există persoane care pun în continuare interesele personale deasupra legii”. În discursul său, Maia Sandu a mai spus că apreciază „eforturile administrației și judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău” și că se bucură că „a fost înregistrată o inițiativă legislativă de majorare a salariilor judecătorilor”. „Suntem la un pas de o schimbare istorică. (…) Avem voință politică. Ce ne mai trebuie? Angajamentul moral și profesional al tuturor celor implicați în actul de justiție”, a comunicat Maia Sandu.
Maia Sandu le-a vorbit magistraților despre un „moment de cotitură pentru sistemul nostru de justiție și, prin extensie, pentru întreaga societate”.
„Ne apropiem de finalul unei etape esențiale și extrem de sensibile – evaluarea externă extraordinară a judecătorilor. Această etapă a fost mai mult decât un exercițiu tehnic. A fost o probă de maturitate instituțională. (…) Astăzi, privind în urmă, putem spune cu încredere că a meritat. Pentru că, în pofida rezistenței din anumite părți ale sistemului, am reușit să deschidem drumul unei schimbări reale. (…) Astăzi, responsabilitatea de a duce această curățenie până la capăt aparține instituțiilor reformate. Pentru că – trebuie să o spunem clar – sistemul nu este încă curățat în întregime”, a comunicat Maia Sandu.
Președinta a adăugat că „mai există exponenți ai metehnelor vechi, persoane care pun în continuare interesele personale deasupra legii”: „Iar dacă nu vom acționa cu fermitate, dacă nu vom rămâne consecvenți și exigenți, vom risca să ajungem, din nou, în situația de a recurge la măsuri extraordinare”.
Maia Sandu a mai spus că apreciază „eforturile administrației și judecătorilor din cadrul Judecătoriei Chișinău”: „Într-un an de la constituirea completelor specializate în materie de corupție au avut loc în total câteva mii de ședințe de judecată – practic dublu în comparație cu anii precedenți – și au fost adoptate circa 100 de sentințe”.
Șefa statului le-a mai declarat magistraților că „o justiție funcțională, independentă și eliberată de corupție este indispensabilă pentru parcursul nostru european”: „Timpul nu este de partea noastră. Nu putem permite ca întârzierile în reformarea justiției să devină motivul pentru care ratăm o oportunitate istorică – aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.
În discursul său, Maia Sandu a declarat că „hotărârile judecătorești trebuie să fie bine motivate, clare, și să reflecte adevărul judiciar”. Totodată a menționat că „un sistem de justiție sănătos înseamnă și un climat profesional sănătos”: „Știu că nu este ușor să lucrați alături de colegi care încalcă etica sau nu-și pot justifica averile. De aceea, această reformă este și în interesul fiecărui profesionist onest”.
Președinta a mai declarat că „este important ca judecătorii să primească o remunerare potrivită, astfel încât această profesie să fie atractivă pentru cei mai buni juriști”: „Știu că în anul 2024, din cele 25 de
locuri scoase la concurs pentru admiterea la Institutul Național al Justiției, doar 12 candidați au fost admiși. În acest context, mă bucur că ieri a fost înregistrată o inițiativă legislativă de majorare a salariului judecătorilor”.
„Suntem la un pas de o schimbare istorică. Avem o șansă unică să demonstrăm că Republica Moldova poate avea o justiție dreaptă, eficientă, europeană. Să nu ratăm această oportunitate. (…) Avem la dispoziție instrumente moderne. Am beneficiat și beneficiem în continuare de sprijinul partenerilor internaționali – al Uniunii Europene, al Consiliului Europei. Avem voință politică. Ce ne mai trebuie? Angajamentul moral și profesional al tuturor celor implicați în actul de justiție”, a conchis Maia Sandu.