„Sabotaj deliberat”. Reacția Tiraspolului după anunțul Biroului de reintegrare despre întâlnirea eșuată

Așa-zisul „Minister de Externe” de la Tiraspol a venit cu o reacție după ce Biroul politici de reintegrare a anunțat că șeful instituției, Vitalii Ignatiev, a refuzat o întâlnire cu vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, din cauza inițiativei de a o desfășura la Chișinău sau în format de videoconferință. Instituția responsabilă de „relații externe” a declarat că a propus organizarea reuniunii la Bender, însă ideia a fost respinsă de Oleg Serebrian, pe care l-a acuzat de „sabotaj deliberat”. Totodată, aceasta a sugerat că autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului se opun organizării reuniunilor în capitala Republicii Moldova în contextul articolului din Codul Penal cu privire la separatism.

Instituția responsabilă de „relații externe” din regiunea transnistreană a transmis, într-un comunicat, că a venit pe 25 martie cu inițiativa de a organiza o întâlnire între Oleg Serebrian și Vitalii Ignatenco – principalii negociatori în procesul de reglementare transnistreană. Au fost stabilite mai multe detalii cu privire la reuniune: data – 3 aprilie, dar și ordinea de zi.

Potrivit sursei citate, s-a propus desfășurarea reuniunii în biroul Misiunii OSCE din Bender, însă vicepremierul Serebrian a refuzat.

Ministerul Afacerilor Externe al RMN consideră că poziția lui Oleg Serebrian și declarațiile publice ale biroului său sunt un sabotaj deliberat al procesului de negocieri și o tentativă de discreditare a mecanismelor legitime de dialog. Constatăm că reprezentantul politic al Republicii Moldova demonstrează din nou lipsa de interes față de o muncă substanțială, axată pe soluționarea problemelor concrete care afectează interesele populației și ale agenților economici.

Partea transnistreană rămâne deschisă pentru organizarea unei întâlniri pe teritoriul Transnistriei, în deplină conformitate cu practica ultimilor doi ani, de la adoptarea modificărilor represive în legislația penală a Republicii Moldova. Îndemnăm mediatorii și observatorii din formatul „5+2” să utilizeze resursele disponibile pentru a readuce partea moldovenească la masa negocierilor într-un regim normal de dialog direct și personal”, se arată în comunicat.

Amintim că, pe 2 aprilie, Biroul politici de reintegrare a comunicat că a propus organizarea reuniunii în sediul Misiunii OSCE din Chișinău sau în format de videoconferință, însă Igantiev a respins inițiativa. Biroul a acuzat autoritățile nerecunoscute din stânga Nistrului de „blocaj”.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat în 2023 modificări la Codul Penal, fiind introdus un articol privind separatism, care prevede pedepse cu închisoare pentru persoanele găsite vinovate de asemenea infracțiune.

Administrația nerecunoscută a regiunii transnistrene critică amendamentele respective. În decembrie 2022, Vitalii Ignatiev a declarat că acestea „ar putea avea un efect distrugător asupra întregului proces de negocieri”.

De la adoptarea articolului privind separatismul, administrația nerecunoscută de la Tiraspol refuză organizarea reuniunilor pe teritoriul controlat de autoritățile constituționale ale țării.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: