Sabotaj? Reacția redactorului responsabil de adresarea Maiei Sandu de Revelion, vizat într-o anchetă de serviciu
Full Article 4 minutes read

Sabotaj? Reacția redactorului responsabil de adresarea Maiei Sandu de Revelion, vizat într-o anchetă de serviciu

După ce directorul Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a anunțat că a declanșat o anchetă de serviciu cu privire la acțiunile redactorului șef de la Actualități, cel din urmă reacționează. Adrian Petcu spune că difuzarea variantei corecte a mesajului de felicitare al președintei Maia Sandu a fost sabotată de către noua conducere a Teleradio-Moldova. Totodată, potrivit lui, aceasta ar fi fost o acțiune organizată din timp pentru a fi concediat.

Pe o rețea socială, Petcu a spus că a primit mesajul președintelui în data de 31 decembrie. Tot atunci a fost rugat de directorul general adjunct Radio să îi fie redirecționat mesajul, propunere refuzată de el. „Mi-am dat cuvântul să nu apară nicăieri până la ora 22.00. Mi-am făcut impresia că a plecat supărată”, comunică el.

Mai târziu, potrivit redactorului șef, subiectul a fost plasat în mapa cu denumirea „REVELION SANDU”. „După ce am verificat serverul, împreună cu inginerii, am depistat că de pe computerul IP…38, la ora 20.01 și 56 de secunde subiectul a fost ascultat și copiat. Tehnicienii mi-au spus că este computerul regizorului din alt departament. Eu nu știu de unde a aflat persoana despre existența mesajului în mapa de la emisie. Despre acest lucru știau doar 3 – eu, prezentatorul care a stat permanent lângă mine și doamna Director General Adjunct Radio”, declară Petcu.

După unele investigații, el spune că subiectul „REVELION SANDU” a fost șters, iar peste 4 secunde a fost plasat altul – „31 12 20 MESAJ M SANDU”.

Este imposibil, să pregătești un subiect pentru emisie în 4 secunde. Deci în intervalul 20.01 – 21.51, datele de pe server ne arată că a fost doar o singură mișcare în mapa în care era plasat mesajul – la ora 20.01 și 56 de secunde subiectul a fost copiat din mapă. Respectiv subiectul a fost pregătit din timp, pe computerul personal al regizorului, în intervalul de timp menționat mai sus 20.01 – 21.51, fără ca eu să fiu anunțat. Deci atunci când regizorul spunea că abia acum accesează mapa de emisie, ora 21.30, el de fapt a mințit – la telefon mie mi s-a pus să ascult varianta originală din 31.12.2021, pe care eu am plasat-o pentru emisie, iar în emisie de la computerul regizorului a fost plasată pentru emisie varianta veche (2020)”, a spus Petcu.

În final, redactorul șef spune că este o acțiune organizată. „Acest sabotaj a fost pregătit foarte minuțios din timp, deoarece administrația nu a găsit un motiv plauzibil pentru a mă concedia. Sunt șef la Actualități din 2011, iar de atunci nu am avut vreo monitorizare în care Redacția să fie acuzată de neprofesionalism. Nu au fost pretenții nici din partea opoziției nici din partea guvernării (s-au mai schimbat cu locurile între timp), dacă e să ne referim inclusiv la perioadele electorale. Dimpotrivă, am muncit în condiții extreme pe parcursul acestor ani, cu salarii mizere, și cu fluctuații de cadre record”, se arată în declarația lui Adrian Petcu.

***

Amintim că noul director al Teleradio-Moldova, Vlad Țurcanu, a anunțat că a declanșat o anchetă de serviciu cu privire la acțiunile redactorului șef de la Actualități. Cel din urmă ar fi aprobat recent un buletin de știri din care lipseau știrea momentului din Republica Moldova și știrea zilei din Europa. Tot el, pe 31 decembrie, a admis difuzarea unui mesaj de felicitare al președintei Maia Sandu din 2020, dar nu cel cuvenit.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: