Andrei Mardari / NewsMaker

„Salvat de la moarte”: detalii în cazul paznicului atacat cu un cuțit într-un supermarket din Chișinău

Paznicul atacat cu un cuțit pe 5 aprilie într-un supermarket din Chișinău a fost „salvat de la moarte”. Ajunși la fața locului, medicii l-au găsit în stare extrem de gravă. Ulterior, a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, iar în prezent starea acestuia este în afara oricărui pericol. Informațiile au fost comunicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Potrivit instituției, paznicul a fost înjunghiat de „un individ cu cagula pe față, care intenționa să jefuiască magazinul”.

Reprezentanții CNAMUP au comunicat, pe 8 aprilie, că paznicul a fost „salvat de la moarte”. Potrivit Centrului, agentul de pază în vârstă de 21 ani „a fost grav înjunghiat” în timp ce își desfășura activitatea la locul de muncă: „Cazul a avut loc în contextul unei încercări de furt. Un individ cu cagula pe față, care intenționa să jefuiască magazinul, a înjunghiat cu cuțitul paznicul”.

Reprezentanții Centrului au adăugat că imediat martorii au solicitat intervenția ambulanței.

„Echipa Terapie Intensivă Mobilă (TIM) a intervenit în 5 minute la fața locului unde a depistat victima agresiunii în stare gravă, conștientă, cu plagă penetrantă în abdomen, la nivelul rebordului costal stâng, cu semne de hemoragie profuză internă, șoc hipovolemic gr. II. Timp de 20 minute, medicii echipei TIM au intervenit prompt și profesionist în vederea stabilizării hemodinamicii pacientului, accesând patul vascular și cu administrarea medicației hemostatice, în vederea restabilirii volumului circular sangvin, întru recuperarea pierderii sangvine, oxigenoterapie și transportarea acestuia în condiții de siguranță maximă către ambulanță. Concomitent, medicul echipei TIM a luat legătura cu Departamentul Primiri Urgențe al spitalului pentru a informa despre transportarea unui pacient extrem de grav și necesitatea intervenției urgente”, au menționat reprezentanții Centrului.

Potrivit Centrului, paznicul a fost transportat de urgență cu monitorizarea permanentă a parametrilor vitali la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”.

„Pacientul a fost salvat, iar la moment starea acestuia este în afara oricărui pericol și urmează tratament specializat în condiții de staționar”, au comunicat reprezentanții CNAMUP.

NewsMaker a întrebat Direcția de Poliție a municipiului Chișinău dacă oamenii legii au identificat suspectul. Deocamdată nu am primit un răspuns.

***

Pe 6 aprilie, pe canalul de Telegram „Primul în Moldova” a apărut informația că un bărbat a înjunghiat paznicul unui supermarket din Chișinău, în timpul unei tentative de jaf. Victima a fost transportată la spital. Sursa preciza că incidentul a avut loc în seara zilei de 5 aprilie, într-un supermarket de pe strada Matei Basarab din Chișinău. Pentru NewsMaker, ofițera de presă a Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Svetlana Scripnic, a confirmat că oamenii legii au înregistrat un asemenea caz. Totodată, reprezentanta Direcției menționa că polițiștii lucrează pentru identificarea suspectului.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: