Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească cu un an sancțiunile UE împotriva persoanelor bănuite de încercări de destabilizare, subminare și amenințare a suveranității și independenței Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut într-un comunicat din 29 aprilie.
„Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili pentru acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova, până la data de 29 aprilie 2026. (…) Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat vizibil de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității granițelor externe ale UE. Uniunea Europeană rămâne fermă în sprijinul său față de Republica Moldova și față de pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea economică a acesteia în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi”, a transmis Consiliul UE.
Amintim că în lista sancțiunilor UE pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova figurează:
- Ilan Șor;
- Gheorghe Cavcaliuc;
- Igor Ceaika;
- Vlad Plahotniuc;
- Marina Tauber;
- Chiril Guzun;
- Dmitri Milyutin;
- Arina Corșicova;
- Dumitru Chitoroagă;
- Maria Albot;
- Victor Petrov;
- Evghenia Guțul;
- Mihail Vlah;
- Iurii Cuznețov;
- Ilia Uzun;
- Asociația Obștească „Scutul Poporului”;
- Organizația neguvernamentală „Evrazia”.
Măsurile restrictive vizează înghețarea activelor, interzicerea accesului la fonduri sau resurse economice din spațiul UE și interdicție la călătoriile în țările Uniunii Europene.
***
Amintim că, pe 24 aprilie, politicianul Gheorghe Cavcaliuc, care este cercetat penal și s-ar ascunde la Londra, a comunicat pe Facebook că Uniunea Europeană ar fi decis să nu prelungească sancțiunile impuse împotriva sa. La scurt timp, Înalta Reprezentantă UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, a dezmințit afirmațiile lui Cavcaliuc, calificându-le drept „dezinformare”.