Facebook/Gheoghe Cavcaliuc

Șefa diplomației UE dezminte declarațiile lui Cavcaliuc despre neprelungirea sancțiunilor împotriva lui

Politicianul fugar Gheorghe Cavcaliuc a comunicat pe 24 aprilie, într-un video publicat pe Facebook, că Uniunea Europeană ar fi decis să nu prelungească sancțiunile impuse împotriva sa în urmă cu aproape doi ani. Înalta Reprezentantă UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, a dezmințit afirmațiile lui Cavcaliuc, calificându-le drept „dezinformare”.

Salut decizia Uniunii Europene de a nu prelungi sancțiunile politice aplicate anterior în privința mea. (…) Sunt încrezător că acest lucru s-a întâmplat după ce autoritățile europene au studiat toate probele și toate materialele pe care eu le-am remis pentru a arăta nevinovăția mea și pentru a arăta că autoritățile din R. Moldova au remis falsuri și au solicitat acest lucru doar pentru a mă denigra și a mă bloca atât pe mine ca lider a partidului politic PACE („Partidul Acasă Construim Europa” – n. r.), cât și pe partidul meu de opoziției cu colegii mei”, a declarat Cavcaliuc.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă la Chișinău, Înalta Reprezentantă UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Kaja Kallas, a dezmințit afirmațiile politicianului fugar.

Mă bucur că ați menționat aceste sancțiuni ale persoane care a spus că a fost eliminată din listă. În primul rând, pot să vă zic că nu a fost eliminată din lista de sancțiuni. Lista de sancțiuni rămâne în vigoare în continuare și este clar că nu au intervenit schimbări. Însă acest lucru demonstrează încă o dată că așa fel de dezinformare parvine din diferite surse și cu adevărat trebuie să oferim sprijin în continuare pentru a combate această dezinformare”, a spus Kaja Kallas.

Gheorghe Cavcaliuc este fost șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, care ulterior a devenit politician. În 2020, acesta a fondat și preluat conducerea „Partidului Acasă Construim Europa”. Cavcaliuc a fugit din Republica Moldova în vara anului 2021, în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare, și se presupune că s-ar afla la Londra.

În același an a fost pus sub acuzare în două dosare, care vizează fabricarea a două cauze penale de către Inspectoratul General al Poliției în 2018. Cauzele penale vizate țin de înscenarea unui viol și înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina.

În mai 2023, Gheorghe Cavcaliuc a fost inclus în lista de sancțiuni UE pentru încercări de destabilizare a situației din Republica Moldova. Acesta a fost acuzat că, alături de oligarhul fugar Ilan Șor, a organizat protestele anti-guvernamentale din octombrie 2022, care ar fi vizat înlocuirea Guvernului. Măsurile restrictive înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

30 de ani de la aderarea R. Moldova la Consiliul Europei. Popșoi: „A fost un pilon esențial al progresului nostru” (VIDEO)

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, a transmis pe 13 iulie un mesaj cu ocazia împlinirii a trei decenii de la aderarea Republicii Moldova la Consiliului Europei. Diplomatul a menționat că Consiliul Europei a fost un „pilon esențial” al progresului Republicii Moldova și și-a exprimat convingerea că parteneriatul din acestea va continua să fie unul solid.

Pe 13 iulie 1995, Republica Moldova făcea un pas esențial pe calea democrației, a statului de drept, a respectului pentru drepturile omului, integrându-se într-o familie de valori care ne-a inspirat și sprijinit constant în procesul de consolidare instituțională și transformare democratică. Trei decenii mai târziu, putem spune cu certitudine că parteneriatul cu Consiliul Europei a fost un pilon esențial al progresului nostru. Grație cooperării strânse și susținute, am reușit să avansăm reforme importante în justiție, combaterea corupției, protecția drepturilor omului, libertatea presei și guvernarea democratică. (…) Privim înainte cu încredere, convinși că acest parteneriat va continua să fie solid, constructiv și orientat spre viitorul european al țării noastre”, a transmis ministrul de Externe.

De asemenea, Mihai Popșoi a mulțumit, în numele Guvernului Republicii Moldova, Consiliului Europei pentru solidaritate, expertiză și sprijin „constant” acordat în acești 30 de ani.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care a fost creată la 5 mai 1949. Consiliul Europei reunește 46 de state membre și o serie de state cu statut de observator (SUA, Mexic, Israel, Canada, Vatican, Japonia).

Acesta are două dimensiuni: una federalistă, reprezentată de Adunarea Parlamentară, alcătuită din parlamentari proveniți din parlamentele naționale, și cealaltă, interguvernamentală, întruchipată de Comitetul Miniștrilor, alcătuit din miniștrii de externe ai statelor membre. Comitetul Miniștrilor reprezintă organismul de decizie al Consiliului Europei.

Republica Moldova a deținut pentru prima dată președinția Comitetului de Miniștri în perioada mai-noiembrie 2003. Atunci țara noastră a devenit prima țară din spațiul CSI care a deținut această poziție. O a doua președinție este programată pentru noiembrie 2025 – mai 2026.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: