Sandu a semnat decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier
Full Article 2 minutes read

Sandu a semnat decretul privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița la funcția de premier

Președinta Maia Sandu a semnat decretul privind desemnarea Nataliei Gavrilița la funcția de premier al țării. Documentul a fost publicat pe site-ul administrației prezidențiale.

Potrivit documentului, Gavrilița trebuie să elaboreze programul de guvernare și să-și formeze o echipă, după care să le prezinte în plenul parlamentului.

În cadrul ședinței din 11 februarie a parlamentului, în timp ce premierul desemnat Natalia Gavrilița răspundea la întrebările deputaților, o parte a fracțiunii PSRM, împreună cu liderul formațiunii Igor Dodon, au participat la un brefing de presă. Dodon a anunțat că socialiștii nu vor vota pentru Natalia Gavriliță, însă o propun de Mariana Durleșteanu la funcția de premier. Aceștia au chemat celelalte fracțiuni să semneze în susținerea acestuia candidat. Ulterior, au anunțat crearea unei majorități parlamentare formată din 54 de deputați care susțin candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de prim-ministru.

Între timp, pentru guvernul Gavrilița nu a votat niciun deputat.

La scurt timp după încheierea ședinței parlamentului, președinta țării Maia Sandu a invitat fracțiunile parlamentare la consultări publice. Ulterior, aceasta a anunțat că nu o va desemna pe Mariana Durleșteanu la funcția de prim-ministru. Șefa statului a argumentat că ar exista „suspiciuni rezonabile de corupție” asupra anumitor deputați care au semnat în susținerea acestui candidat.

Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

Potrivit legii, dacă parlamentul eșuează din două tentative să învestească un nou guvern, legislativul este dizolvat și este declanșată procedura de desfășurare a alegerilor parlamentare anticipate.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: