Sandu, după ce „Șansa” lui Șor s-a plâns că nu poate participa la alegeri: „În acest scrutin participă 35 de partide. Oamenii au de unde alege”
Full Article 4 minutes read

Sandu, după ce „Șansa” lui Șor s-a plâns că nu poate participa la alegeri: „În acest scrutin participă 35 de partide. Oamenii au de unde alege”

Cetățenii Republicii Moldova au de unde să își aleagă viitorii primari și consilieri, or în scrutinul din 5 noiembrie participă 35 de partide politice. Astfel a comentat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nemulțumirile Partidului „Șansă” – retras din cursa electorală după ce autoritățile au constatat că ar fi încălcat legea repetat, inclusiv prin coruperea alegătorilor și a candidaților.

„Alegerile sunt despre democrație și despre respectarea legii. Cei care nu respectă legea, cei care insistă să corupă alegătorii, cei care folosesc bani nedeclarați de proveniență din afara țării pentru a finanța aceste activități, nu corespund standardelor democratice. Astăzi, în acest scrutin participă reprezentanți ai 35 de partide politice. Oamenii au de unde alege și eu le urez să facă o alegere înțeleaptă, iar ei care vor în continuare să încalce legea, democrația și mai ales care pun în pericol securitatea, să știe că răspunsul va fi dur și pe potrivă. Noi ne apărăm cetățenii și alegerea liberă a cetățenilor”, a declarat președinta Maia Sandu.

Întrebată cum comentează ultimele declarații ale liderului „Șansă”, partid afiliat și controlat de fugarul Ilan Șor, care a menționat că va cere anularea rezultatelor alegerilor de astăzi, președinta a declarat că „nimeni nu trebuie să fie mai presus de lege”.

„Există o lege cu privire la finanțarea partidelor politice, a campaniei electorale, un cadrul legal cu privire la securitatea națională și toată lumea trebuie să respecte aceste legi. Nimeni nu este mai presus de lege, nici chiar cei care au miliarde de lei de origine rusă, prin care încearcă să denatureze rezultatele acestor alegeri” – a mai declarat șefa statului.

***

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din campania electorală prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie. În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Tot atunci, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție. Detalii – AICI.

Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată astăzi, în timp ce în țară sunt organizate alegeri, la ora 11:00. Detalii – AICI. Mai târziu, pe 5 noiembrie, „Șansa” a criticat autoritățile pentru că au decis să organizeze scrutinul, chiar dacă formațiunea a atacat în instanță dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 3 noiembrie, prin care toți candidații „Șansă” au fost excluși din campania electorală, și a a anunțat că va cere declararea scrutinului din 5 noiembrie drept nul. Detalii – AICI.

***

Reamintim că astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: