Sandu s-a întâlnit cu membrii comisiei care evaluează judecătorii de la CSJ, la o zi după ce a fost dat start audierilor. Despre ce au discutat
Full Article 3 minutes read

Sandu s-a întâlnit cu membrii comisiei care evaluează judecătorii de la CSJ, la o zi după ce a fost dat start audierilor. Despre ce au discutat

Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanții Comisiei pentru evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Anunțul a fost făcut de președinție marți, 28 noiembrie. Discuțiile au vizat reforma justiției și angajamentele asumate de țara noastră în contextul integrării în UE și au avut loc la doar o zi după ce Comisia a dat start audierii magistraților și a candidaților care aspiră să ajungă la Curtea Supremă. La întrevedere au participat, inclusiv, ambasadorii UE și SUA în Moldova, Janis Mazeiks și, respectiv, Kent D. Logsdon.  

Instituția prezidențială anunță că părțile au discutat, în cadrul întrevederii, despre angajamentele Republicii Moldova privind reforma justiției, în contextul aderării la Uniunea Europeană și realizarea recomandărilor Comisiei UE legate de procesul de evaluare externă extraordinară.

La fel, au fost abordate, potrivit sursei citate, provocările întâlnite în procesul de evaluare a candidaților la CSJ, precum și despre necesitatea respectării graficului convenit cu UE pentru finalizarea exercițiului de testare a integrității judecătorilor.

„Șefa statului a subliniat că această evaluare este foarte importantă – de rezultatele acesteia depinde dacă cetățenii își vor recăpăta încrederea în instituțiile de drept și în eforturile autorităților de a combate corupția”, anunță Președinția.

Precizăm că Comisia Vetting a început audierea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ) și a candidaților la funcția de judecător al CSJ luni, 27 noiembrie.

Etapele mecanismului de evaluare extraordinară: ce s-a făcut, unde suntem și ce urmează

Comisia pre-vetting și-a început activitatea în luna aprilie 2022. Aceasta a evaluat toți candidații la funcția de membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care au depus dosarele până la data de 1 septembrie 2023. Acum, au loc audierile repetate ale candidaților care au picat evaluarea și au contestat deciziile Comisiei pre-vetting la CSJ, iar Curtea Supremă de Justiție a admis contestațiile acestora. După reevaluarea candidaților, Comisia pre-vetting își va încheia mandatul.

Comisia vetting  a fost creată în luna iunie a acestui an. Până acum, au fost colectate informațiile despre judecătorii CSJ și candidații pentru funcția de judecător al CSJ, anunță Ministerul Justiției. Pe 27 noiembrie, Comisia vetting a demarat audierile publice cu judecătorii CSJ și candidații care au depus toate actele necesare.

Ulterior, Comisia vetting va evalua:

  • candidații la funcția de membru al CSM, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;
  • membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor și ai Colegiului disciplinar din cadrul CSM;
  • judecătorii din funcții-cheie (președinții și vicepreședinții de instanțe);
  • judecătorii Curților de Apel.

O altă comisie de vetting va evalua, ulterior:

  • candidații la funcția de membru al CSP, care au depus dosarele după data de 1 septembrie 2023;
  • procurorii din funcții-cheie din cadrul Procuraturii Generale;
  • procurorii din cadrul procuraturilor specializate (Procuratura Anticorupție și PCCOCS);
  • procurorii-șefi ai procuraturilor teritoriale și adjuncții acestora;
  • membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea procurorilor și ai Colegiului de disciplină și etică din cadrul CSP.

Judecătorii și procurorii care nu vor trece prin exercițiul de pre-vetting/vetting, vor fi evaluați de către Colegiile pentru selecția și evaluarea judecătorilor și procurorilor din cadrul CSM și CSP, după formarea acestora.

Se preconizează ca Comisiile de vetting vor încheia evaluările judecătorilor și procurorilor până la sfârșitul anului 2025.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: