„Sângele acestor victime nu poate fi șters”. Se cere demisia lui Efros, Vasiloi și Cernăuțeanu urmare a accidentelor recente, soldate cu morți
Full Article 4 minutes read

„Sângele acestor victime nu poate fi șters”. Se cere demisia lui Efros, Vasiloi și Cernăuțeanu urmare a accidentelor recente, soldate cu morți

Urmare a accidentelor din ultima perioadă, soldate cu morți, este solicitată demisia ministrului Afacerilor Interne Adrian Efros, a șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și conducerii Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu. Menționăm că ultimul accident a avut loc în seara zilei de 26 octombrie, la Briceni. O femeie, aflată la ghidonul unei biciclete, a fost lovită mortal de o angajată a Poliției de Frontieră. 

Socialistul Adrian Albu, deputat și candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova la șefia capitalei, a cerut „demisia urgentă a ministrului Afacerilor Interne după numărul mare de victime ale accidentelor rutiere, cu implicarea subalternilor săi”.

Sângele acestor victime de pe onoarea sa de militar nu poate fi șters decât cu o demisie de onoare și adresarea unui mesaj de iertare către rudelor celor morți în carnagiile de pe șosele”, a scris Albu pe rețelele de socializare.

Iar liderul Partidului Acasă Construim Europa (PACE) cercetat penal în mai multe dosare penale Gheorghe Cavcaliuc, fost șef-adjunct al IGP, a cerut „demisia lui Rosian Vasiloi și Viorel Cernăuțeanu, celor mai incompetenți conducători, pe conștiința cărora sunt moartea multor oameni nevinovați”. Menționăm că liderul partidului a anunțat că femeia lovită mortal, în ajun, era candidatul PACE la funcția de consilier orășenesc al orașului Briceni.

Asistam la un masacru a populației civile din partea celor de la putere în privința civililor. Numărul accidentelor rutiere a oamenilor nevinovați, omorâți de persoane din actuala guvernare, doar săptămâna trecută se ridica deja la 7 persoane. (…) Moldoveni noi mai tăcem, îi mai lăsăm să ne omoare cu zile?”, a scris Cavcaliuc pe rețelele de socializare.

NewsMaker a cerut o reacție de la reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în contextul demisiilor solicitate. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Precizăm că acesta este al patrulea caz, în ultimele trei luni, când angajați ai MAI produc sau sunt implicați în accidente rutiere grave, soldate cu victime. Anterior, o polițistă de 22 de ani, care a urcat beată la volan, a accidentat mortal o tânără mamă, la Sângera. În același accident rutier, sora victimei și fiica sa, ambele minore, au fost grav traumatizate. La puțin timp distanță, un angajat Fulger a spulberat mortal un pieton, la ieșirea din satul Bozieni, raionul Hîncești. În cel mai recent caz, produs în apropiere de Aeroportul Chișinău, o mașină de patrulare a Inspectoratului Național de Securitate Publică, condusă de un polițist, a spulberat o motocicletă. În urma accidentului, șoferul motocicletei și pasagera sa – soț și soție – au decedat pe loc.

Pe 8 septembrie, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu declara, în cadrul unor audieri publice organizate de Parlament, că pe parcursul a opt luni ale acestui an, au avut loc 1279 de accidente rutiere în care și-au pierdut viața 122 de persoane, iar peste 1500 s-au ales cu traumatisme.

Ultimul accident, soldat cu decesul unei persoane, a avut loc la Briceni. Polițiștii au anunțat că o șoferiță, din cauza ploii dense și a vizibilității reduse, a tamponat o femeie aflată la ghidonul unei biciclete. În urma impactului, femeia de pe bicicletă a decedat pe loc. Femeia care mergea pe bicicletă la Briceni și a fost lovită mortal de o mașină este membră PACE. Era și candidatul partidului la funcția de consilier orășenesc al orașului Briceni. Cel puțin aceasta a declarat liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc. Pentru NewsMaker, reprezentanții Poliției de Frontieră au confirmat informația din spațiul public că la volanul mașinii implicată în accident a fost o angajată a Poliției de Frontieră. Potrivit instituției, aceasta se afla în afara orelor de serviciu. Totodată, au comunicat reprezentanții Poliției de Frontieră, pe cazul dat a fost pornită o anchetă de serviciu și va fi dispusă suspendarea din funcție a angajatei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: