„Șansa” lui Șor a depus o plângere penală la Procuratură. Acuză CSE și CEC de „falsificare și fraudarea masivă a alegerilor”
Full Article 3 minutes read

„Șansa” lui Șor a depus o plângere penală la Procuratură. Acuză CSE și CEC de „falsificare și fraudarea masivă a alegerilor”

Partidul „Șansă” – afiliat oligarhului fugar Ilan Șor – a depus o plângere la Procuratura Generală (PG) împotriva membrilor Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) și membrii organelor electorale inferioare, pe motiv că ar fi „falsificat” și „fraudat” alegerile locale. Se întâmplă după ce, prin decizia CSE, candidații „Șansă” au fost excluși din scrutinul electoral.

Astăzi, 5 noiembrie partidul politic „Șansă” a depus în adresa Procuraturii Generale o plângere penală împotriva membrilor Comisei pentru Situații Excepționale, membrii Comisiei Electorale Centrale și membrii organelor electorale inferioare în legătură cu falsificarea și fraudarea masivă a alegerilor. (…) Dispoziția CSE a fost contestată imediat în instanța de judecată, iar potrivit prevederilor legale, o dată cu contestarea actului de anulare a înregistrării, acesta se consideră suspendat de drept și nu poate fi executat pînă la emiterea unei decizii definitive. În pofida acestor norme legale obligatorii și chiar dacă am atenționat public și în scris despre inadmisibilitatea unor astfel de acțiuni, totuși Comisia Electorală Centrală și organele electorale inferioare, au sfidat grav legea, și fără să aștepte un deznodământ al litigiului electoral au aplicat ștampila „Retras” pe toți candidații PP „Șansă”, se arată într-un comunicat publicat de formațiune.

Partidul „Șansă” a precizat că a solicitat PG intentarea unei dosar penal și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate.

NM a solicitat un comentariu de la Procuratura Generală, însă deocamdată nu avem un răspuns.

Amintim că Partidul „Șansă” a fost exclus din campania electorală prin decizia Comisiei Situații Excepționale din 3 noiembrie (Detalii – AICI). În consecință, CEC a aplicat ștampila „RETRAS” în toate buletinele de vot.

Pe 4 noiembrie, „Șansă” a anunțat că a contestat decizia autorităților în instanță. Tot atunci, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care și-a pierdut șansa de a candida la șefia Primăriei Orhei, și-a exprimat convingerea că dosarul va ajunge la Curtea Supremă de Justiție. Detalii – AICI. Pe 5 noiembrie, „Șansă” a anunțat că, după mai multe ore de dezbatere, Curtea de Apel nu a reușit să examineze sesizarea formațiunii politice. Ședința a fost reluată astăzi, în timp ce în țară sunt organizate alegeri, la ora 11:00. Detalii – AICI.

***

În context, precizăm că, astăzi, 5 noiembrie 2023, în Republica Moldova se desfășoară alegeri locale generale în orașe (inclusiv în municipiile Chișinău și Bălți), sate (comune) și raioane, cu excepția localităților din stânga Nistrului și a municipiului Bender. În cadrul acestui scrutin vor fi aleși pentru un mandat de patru ani reprezentanții administrației publice locale, respectiv 898 de primari și 11 058 de consilieri locali (raionali, municipali, orășenești, comunale și sătești).

Pentru a fi validate, la alegeri trebuie să participe cel puțin 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale din fiecare circumscripție. Secțiile de votare s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. Află tot ce trebuie să știi despre actualul scrutin electoral – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: