Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat că există șanse mari ca Veaceslav Platon să fie extrădat în Republica Moldova. Potrivit lui Iachimovschi, baza probatorie „este destul de serioasă”. Totuși, el a menționat că singurele aspecte care ar putea eventual să le ia în considerare un judecător, indiferent dacă este din Marea Britanie sau din alt stat, sunt condițiile de detenție din țara noastră. Întrebat dacă există vreo garanție că Platon nu va fi eliberat în Republica Moldova după o posibilă extrădare, Iachimovschi a declarat că „ar părea destul de straniu” un scenariu în care acesta ar fi eliberat în țara noastră.
La emisiunea „Cutia Neagră Plus” de la TV8, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție a fost întrebat cât de mari sunt șansele ca Veaceslav Platon să fie extrădat.
„Șansele sunt mari să fie extrădat Veaceslav Platon, pentru că baza probatorie este destul de serioasă. Singurele chestiuni care ar putea cumva eventual să le ia în considerație un judecător, indiferent că este Marea Britanie sau alt stat, sunt condițiile de detenție, dar pe partea probatorie – noi suntem destul de siguri că nu există temeiuri de a refuza extrădarea domnului Platon, inclusiv și pe chestiuni dacă s-ar invoca anumite aspecte politice”, a comunicat Octavian Iachimovschi.
În continuare, șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție a fost întrebat ce vor face autoritățile Republicii Moldova dacă se invocă condițiile de detenție. „Se face reparație într-o celulă?”, a adăugat prezentatoarea emisiunii. „Este o parte juridică de expertiză care mă depășește pe mine, este mai mult domeniul Procuraturii Generale”, a răspuns Iachimovschi.
Întrebat dacă avem vreo garanție că Veaceslav Platon nu o să fie eliberat în Republica Moldova, după o posibilă extrădare, Iachimovschi a răspuns: „Nu cred că o să găsiți un procuror sau un avocat care o să vă dea garanții asupra unui proces judiciar. (…) Nu pot nici să prezic și nici să prevăd ce s-ar putea întâmpla. (…) Mai sunt și chestiuni când procurorii apreciază subiectiv că probele sunt prea puternice. Nu este cazul de a da vina pe un judecător pentru că soluția care a dat-o el este proastă. Probabil că probele sau convingerea procurorului nu a fost suficient de bună. Dar acestea sunt cazuri de rezonanță. Pentru mine, ca și procuror, ar părea destul de straniu dacă o instanță din Marea Britanie sau din alt stat european, sau alt stat al lumii, ar considera că această persoană este deținută în baza unui mandat de arest valabil, îl extrădăm în Republica Moldova în baza acestui mandat de arest valabil și în Republica Moldova această persoană este eliberată”.
***
Pe 14 martie 2025, Procuratura Generală a anunțat că Veaceslav Platon a fost reținut în Marea Britanie, în vederea extrădării sale în Republica Moldova.
În aceeași zi, Procuratura Anticorupție menționa că Veaceslav Platon „este cercetat în cadrul dosarului penal denumit generic „Laundromat”, fiind acuzat de organizarea și conducerea organizației criminale; organizarea pronunțării cu bună-știință de către judecător a unei hotărâri, sentințe, decizii sau încheieri contrare legii; organizarea abuzului de serviciu săvârșit în interesul unui grup criminal organizat sau al unei organizații criminale; organizarea fabricării, deținerii și folosirii documentelor oficiale false, săvârșite de două sau mai multe persoane și organizarea spălării banilor de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari”.
Pe 19 martie, Procuratura Generală a raportat că Platon se află în custodia autorităților britanice, iar la mijlocul lunii aprilie se va începe examinarea cererii de extrădare.