Parlament

Șapte deputați ai lui Șor, interziși la următoatele cinci ședințe ale Parlamentului. Au blocat tribuna centrală și au scandat „Jos dictatura”

Deputații Denis Ulanov, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu au blocat tribuna centrală din plenului Parlamentului, în timpul ședinței plenare din 13 iunie. Parlamentarii – afiliați oligarhului fugar Ilan Șor – au protestat în acest mod față de gestul președintelui Parlamentului, Igor Grosu, care nu i-a permis lui Denis Ulanov să facă o luare de cuvânt pe marginea unui proiect de lege dezbătut în ședință. În rezultat, majoritatea parlamentară PAS a adoptat o sancțiune față de cei șapte deputați, prin care le-a fost interzisă participarea la următoarele cinci ședințe plenare. 

În timpul ședinței legislativului de astăzi, a fost examinat un proiect de lege care va extinde atribuțiile Băncii Naționale a Moldovei. Printre altele, proiectul de lege prevede că BNM va putea să-și gestioneze atât activele financiare, cât și cele mobiliare.

În cadrul luărilor de cuvânt de la tribuna centrală, deputați din opoziție – Vadim Fotescu, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, și socialistul Vlad Batrîncea – au criticat proiectul de lege. A venit la tribuna centrală să-și exprime opinia referitor la document și un alt deputat din echipa lui Șor – Denis Ulanov, însă președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu i-a permis să vorbească.

Astfel, s-a trecut direct la procedura de vot, proiectul de lege fiind adoptat în prima lectură cu votul a 54 de deputați PAS. În timpul votului, Vasile Bolea, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan și Vadim Fotescu s-au alăturat lui Denis Ulanov la tribuna centrală, blocând-o în semn de protest.

Ulterior, a fost anunțată o pauză. După o pauză de circa o oră și cincisprezece minute, ședința a fost reluată, însă cei șapte deputați continuau să blocheze tribuna centrală. Chiar și în asemenea condiții, ceilalți parlamentari și-au continuat activitatea, examinând și adoptând câteva inițiative legislative.

În timpul examinării proiectelor de lege, deputata socialistă Inga Sibova i-a cerut lui Igor Grosu să permită lui Ulanov să ia cuvântul, pentru a asigura desfășurarea corectă a ședinței plenare.

Atribuția dvs. directă este asigurarea desfășurării corecte a ședințelor Parlamentului. În cazul dat, când lipsiți deputații de dreptul de a se expune, încălcați această prevedere.Vă îndemn să asigurați dreptul oricărui deputat de a se expune, inclusiv deputaților care nu vă plac dvs. personal”, a declarat aceasta.

Speaker-ul însă nu a dat curs solicitării, fiind examinate mai departe proiecte de lege.

În tot acest timp, deputații lui Șor au bătut în tribună și au scandat mesaje precum „Rușine”, „Jos dictatura” și „Victorie”.

Eventual, vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, a anunțat o nouă pauză, pentru convocarea Biroului Permanent al Parlamentului.

După aproape o oră, în plenul Parlamentului au revenit doar deputații PAS, nu și cei din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor. Iar Igor Grosu i-a anunțat pe cei șapte deputați, care încă blocau tribuna centrală, că vor fi sancționați conform Regulamentului Parlamentului.

În situația creată, mă adresez către persoanele care au blocat tribuna. În conformitate cu art. 133, alin. 1 v-am acordat avertisment, v-am chemat la ordine, a fost aplicată și sancțiunea de retragere a cuvântului. Vă spunem că suntem în situația de a aplica litera f, interzicerea participării la ședinețele plenare pe durata de până la 10 ședințe. Fac uz de dreptul meu în calitate de președinte al Parlamentului și propun să aplicăm interzicerea participării la ședințele plenare pe durata de 5 ședințe”, a spus șeful legislativului.

Igor Grosu i-a mai îndemnat încă o dată să deblocheze tribuna centrală, însă aceștia au ignorat solicitarea. Astfel, s-a trecut la procedura de vot a sancțiunii, care a fost consultată în ședința Biroului Permanent. Sancțiunea a fost votată de 57 de deputați PAS.

Rog secretariatul să transmită această decizie Serviciului de Protecție și Pază”, a declarat Igor Grosu după adoptarea sancțiunii.

Acesta s-a adresat, de asemenea, și cetățenilor: „Stimați cetățeni, asta-i fața adevărată a acelor care lucrează și sunt împotriva statului și nu au nimic sfânt în ei, cu sfânta sărbătoare de astăzi”.

Ulterior, ședința plenară a fost declarată închisă. Aceasta va fi reluată pe 14 iunie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Bolea, despre condițiile de la Aeroportul Chișinău: „Multe din plângeri sunt comandate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a comentat plângerile cetățenilor privind condițiile de la Aeroportul Internațional Chișinău, după ce statul a preluat administrarea acestuia. Potrivit ministrului, multe dintre aceste plângeri ar fi comandate de către persoanele care au pierdut controlul asupra aeroportului. Menționăm că, în 2023, aeroportul a trecut în gestiunea statului, după ce fusese timp de 10 ani (din 2013) concesionat companiei Avia Invest, controlată de oligarhul fugar Ilan Șor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Есть вопросы” cu Nicolai Paholnițchi.

„Multe din plângeri sunt comandate, deoarece acei tovarăși care au pierdut aeroportul nu le este deloc convenabil. Anul trecut a fost venit de 345 milioane de lei venit. Anul acesta va fi venitul mai mare, deoarece sunt și restaurante și magazine de stat. Și toți banii se întorc sub formă de dezvoltare a aeroportului, nu doar se plătește cum înainte doar niște mită pentru alegători. Mobilierul este nou. Sunt condiții bune. Pe 31 o să prezentăm un proiect pentru reconstrucția terminalului, care va putea deservi până la 6 milioane de persoane. Pentru comparație, în cel mai bun an, Aeroportul Chișinău primea până la 3 milioane. Aeroportul face investiții mari, dar trebuie de făcut după proiect, pentru că e vorba despre securitate. Acesta nu este un simplu șopron la tine acasă. Ne cerem scuze către cetățeni pentru că intervin unele incomodități”, a declarat Vladimir Bolea.

***

Amintim că Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului pe 28 martie 2023, după ce, în 2013, a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani. Președinta Sandu l-a acuzat anterior pe liderul ex-Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, și pe fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, de „furtul” aeroportului prin „tranzacții mincinoase”. Ca urmare a acestei scheme, statul a pierdut venituri de aproximativ 1,6 miliarde de lei pe parcursul a nouă ani, a susținut Maia Sandu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: