UNIAN

Șase deputați ai Radei Supreme de la Kiev, care au plecat din Ucraina, ar putea fi trași la răspundere

Șase deputați ai Radei Supreme de la Kiev, care au plecat din Ucraina, ar putea fi cercetați penal. Declarația a fost făcută de către procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, în cadrul unui interviu pentru portalul Ukrainskaya Pravda.

Oficialul nu a a precizat numele parlamentarilor și nici fracțiunile din care aceștia fac parte. Irina Venediktova a mai menționat că Procuratura Generală urmărește deplasările tuturor oficialilor din fruntea țării.

Din primele zile monitorizăm unde a plecat fiecare. Am un astfel de proiect, denumit „gunoi”. Acolo sunt incluși deputații, angajații ministerelor, judecătorii, organele de drept, procurorii. Nu avem mijloace pentru a-i urmări pe toți, însă pe cei de top îi urmărim”, a precizat Venediktova.

Pe 16 martie, președintele Radei Supreme de la Kiev Ruslan Stefanciuk a declarat că 26 de deputați ucraineni se aflau în afara țării. O parte dintre ei au plecat pentru a participa la ședințele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

Speakerul legislativului ucrainean a mai menționat că, în opinia sa, aprecierea politică a celor care au părăsit Ucraina din cauza războiului trebuie să o dea alegătorii.

Însă cred că nu ne vom limita la asta. Pentru că cei care au săvârșit crime împotriva poporului ucrainean, cei care au colaborat trădându-și astfel patria, în afară de responsabilitate politică, vor fi neapărat trași la răspundere și din punct de vedere juridic”, a conchis Stefanciuk.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Андрей Мардарь / NewsMaker

Cristian Rizea, eliberat condiționat din penitenciar: decizia Tribunalului din România

Tribunalul Ilfov din România a dispus, pe 2 iulie, eliberarea condiționată a fostului deputat Cristian Rizea, aflat în detenție la Penitenciarul București-Jilava. Instanța a admis contestația lui Rizea și a anulat sentința penală anterioară.

Prin hotărârea definitivă, tribunalul a decis punerea în libertate a condamnatului, cu condiția ca acesta să nu fie arestat sau reținut în altă cauză.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: