Șase posturi TV asociate cu Plahotniuc, sancționate cu 72 000 de lei. Au reflectat campania electorală, deși au spus că nu o vor face
Full Article 3 minutes read

Șase posturi TV asociate cu Plahotniuc, sancționate cu 72 000 de lei. Au reflectat campania electorală, deși au spus că nu o vor face

Consiliul Audiovizualului (CA) a aplicat posturilor de televiziune Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV – asociate oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc – amenzi în valoare de totală de 72 000 de lei. Furnizorii de servicii media au reflectat campania electorală, deși au notificat CA despre faptul că nu o vor face.

În urma unui control s-a constatat că, în perioada 10 – 12 octombrie 2023, serviciile media audiovizuale au prezentat în cadrul principalelor buletine informative ale serii subiecte cu conținut electoral încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023”, iar concurenții electorali au avut intervenții directe și indirecte și/sau au fost vizați de terți în emisiuni.

Potrivit CA, Canal 2, Canal 3 și Publika TV, în principalele buletine de știri în limba română, au difuzat 9 subiecte electorale identice, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023″, despre candidații „Mișcării Alternative Naționale”, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidului Acțiune și Solidaritate.

La rândul său, Canal 5, în principalul buletin de știri în limba română, a reflectat 7 subiecte electorale, dintre care 6 se regăsesc la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023″.

În principalele buletine de știri în limba română la Prime și Mega TV, au fost date 7 subiecte electorale, difuzate și la Canal 2, Canal 3 și Publika TV, care au fost încadrate în rubrica „Alegeri locale generale 2023″, a menționat Consiliului Audiovizualului.

Potrivit pct. 31.1 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media aprobat de Comisia Electorală Centrală, furnizorii de servicii media care au notificat CA că nu participă la reflectarea alegerilor nu au dreptul să reflecte alegerile. Conform prevederile art. 90 alin. (2) din Codul electoral, în serviciile media audiovizuale, grupurile de inițiativă, concurenții electorali (candidații în alegeri), participanții la referendum, reprezentanții și persoanele de încredere ale acestora nu pot avea intervenții directe sau indirecte și nu pot fi vizați de terți în alte programe audiovizuale decât cele cu caracter electoral, stabilite expres în declarațiile politicilor editoriale ale furnizorilor de servicii media”, au comunicat reprezentanții CA.

Prime, Publika TV, Canal 2, Canal 3, Canal 5 și Mega TV au încălcat aceste prevederi, astfel posturile de televiziune le-au fost aplicate 6 amenzi a câte 12 000 de lei.

***

Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, dintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.

Pe 6 octombrie, Comisia Electorală Centrală a dat start campaniei electorale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: