Scandal între Ceban și poliția capitalei. Forțele de ordine îl acuză pe edil de calomnie
Full Article 3 minutes read

Scandal între Ceban și poliția capitalei. Forțele de ordine îl acuză pe edil de calomnie

Polițiștii despre care primarul suspendat al capitalei Ion Ceban susținea că ar fi creat „intenționat” și „artificial” ambuteiaje în capitală au depus o plângere colectivă la Procuratură. Oamenii legii îl acuză pe candidatul MAN la funcția de primar de Chișinău de calomnie. Informația a fost confirmată pentru NM de șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco.

„Colegii noștri care au fost umiliți public de această persoană, fiind acuzați că ar crea intenționat ambuteiaje în capitală, au depus o plângere prin care îl acuză pe primarul suspendat al capitalei de calomnie”, a declarat Diana Fetco pentru NM.

IGP i-a recomandat municipalității în acest context, „în mod special conducătorului acesteia (nr. red: Ion Ceban), să își „respecte” atribuțiile de primar.

„Să respecte art. 29 din Legea privind administrația publică locală nr. 436 din 2006 (inclusiv aliniatul 1, litera „l” din acest articol), „în care este stipulat clar că organizarea circulației rutiere este o atribuție de bază a Administrației Publice Locale și este o responsabilitate directă a primarului”, a mai declarat Diana Fetco.

IGP amintește că, conform Regulamentului de activitate al Poliției nr. 547 din 2019, (punctul 9, subpunctul 1, litera „c”), „Poliția are ca atribuții supravegherea și controlul circulației rutiere și nu fluidizarea traficului rutier care este competența Administrației Publice Locale”.

„În acest context, solicităm repetat să fie evitată implicarea Poliției în PR-ul electoral al actorilor politici”, a conchis Fetco.

De menționat că primarul suspendat al municipiului Chișinău Ion Ceban, tot el candidat al partidului pe care îl conduce, MAN, la funcția de edil al capitalei, a anunțat pe 16 octombrie că a depus o sesizare la Procuratura Generală (PG), prin care i-a solicitat să investigheze acțiunile IGP din 13 octombrie, după ce a acuzat public polițiștii delegați pe bulevardul Grigore Vieru pentru a gestiona traficul rutier că ar fi creat „intenționat” și „artificial” ambuteiajele, pentru a-l denigra pe el în fața chișinăuienilor.

***

Amintim că candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN) la șefia capitalei, Ion Ceban a ieșit vineri seara, 13 octombrie, într-un live în care a acuzat poliția că ar crea „intenționat și artificial” ambuteiaje pe strada Grigore Vieru. În replică, șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco, l-a acuzat pe Ceban de manipulare, calificând declarațiile acestuia drept „regretabile”.

Ea a precizat pentru NM că semafoarele din capitală nu sunt sincronizate între ele, oamenii legii implicați la defluidizarea traficului fiind nevoiți să comunice prin stațiile radio cu referire la străzile și intersecțiile unde este necesar degajarea traficului. Mai mult, ea l-a îndemnat pe politician să nu își facă PR pe seama poliției, în campania electorală, și a anunțat că „astăzi vor fi retrase toate echipajele de poliție care defluidizează traficul rutier”. „Vor fi ridicate doar dronele pentru a arăta situația reală și cum se circulă fără implicarea oamenilor legii”, a declarat Fetco pentru NM. Detalii AICI.

La scurt timp, IGP a publicat pe canalele sale de socializare imagini video în care demonstrează cum se circulă în capitală fără implicarea oamenilor legii. În video puteau fi surprinse ambuteiaje pe bulevardul Grigore Vieru din sectorul Centru al capitalei – acolo unde înainte de asta Ceban și-a filmat live-ul. „Dovada nesincronizării semafoarelor din capitală și a infrastructurii necorespunzătoare”, a scris atunci IGP. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: