Ceban îi cere Procuraturii să verifice acțiunile IGP, acuzat de crearea „intenționată” a ambuteiajelor în capitală: „Inadmisibil!”
Full Article 4 minutes read

Ceban îi cere Procuraturii să verifice acțiunile IGP, acuzat de crearea „intenționată” a ambuteiajelor în capitală: „Inadmisibil!”

Primarul suspendat al municipiului Chișinău Ion Ceban, tot el candidat al partidului pe care îl conduce, MAN, la funcția de edil al capitalei, a venit cu o reacție după ce Inspectoratul General al Poliției (IGP) și-ar fi retras pe 13 octombrie polițiștii din trafic, urmare a acuzațiilor că ar crea „intenționat” și „artificial” ambuteiaje în capitală. Ceban susține că a depus o sesizare pe 16 octombrie la Procuratura Generală (PG), prin care îi solicită să investigheze acțiunile IGP din acea zi.

„În această dimineață am depus la Procuratură o sesizare pentru verificarea acțiunilor conducerii IGP, care a anunțat public că retrage polițiștii care gestionează traficul în teren. Asta, după ce personal i-am prins în flagrant vineri seara cum mimau gestionarea traficului rutier, creând ambuteiaje în mod artificial pe bd. Grigore Vieru în direcția centru. (…) Răspunsul conducerii IGP din seara zilei de vineri a fost unul neprofesionist, inadmisibil și a semănat mai mult cu un moft personal. De parcă ar fi spus: „M-am supărat, îmi iau jucăriile și mă duc””, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Edilul suspendat al capitalei, care aspiră la un nou mandat de primar, acuză Inspectoratul General al Poliției de „neglijență” în exercitarea atribuțiilor de serviciu. El a reiterat, din nou, necesitatea creării Poliției municipale, care să asigure ordinea în oraș.

„Suntem în slujba cetățenilor, pentru a ne face corect și cu demnitate munca. Fiecare trebuie să cunoască acest lucru și dacă am sesizat despre o problemă, trebuie să fie verificată, dar să nu fie declarate supărările. (…) Credem că este o încălcare a bunului simț în primul rând dar și o neglijență a atribuțiilor de serviciu”, a mai scris Ceban.

ACTUALIZARE: Contactată pentru o reacție, șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco, a declarat că și polițiștii despre care primarul suspendat al capitalei Ion Ceban susținea că ar fi creat „intenționat” și „artificial” ambuteiaje în capitală au depus o plângere colectivă la procurată, în care îl acuză de calomnie.

„Recomandăm Administrației Publice Locale, în mod special conducătorului acesteia, să respecte art. 29 din Legea privind administrația publică locală nr. 436 din 2006 (inclusiv aliniatul 1, litera “l” din acest articol), în care este stipulat clar că organizarea circulației rutiere este o atribuție de bază a Administrației Publice Locale și este o responsabilitate directă a primarului”, declarat Diana Fetco.

IGP le-a solicitat actorilor politici repetat, în acest context, să „evite evitată implicarea Poliției în PR-ul electoral”. Detalii AICI.

***

Amintim că candidatul Mișcării Alternativa Națională (MAN) la șefia capitalei, Ion Ceban a ieșit vineri seara, 13 octombrie, într-un live în care a acuzat poliția că ar crea „intenționat și artificial” ambuteiaje pe strada Grigore Vieru. În replică, șefa Secției comunicare și protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP), Diana Fetco, l-a acuzat pe Ceban de manipulare, calificând declarațiile acestuia drept „regretabile”.

Ea a precizat pentru NM că semafoarele din capitală nu sunt sincronizate între ele, oamenii legii implicați la defluidizarea traficului fiind nevoiți să comunice prin stațiile radio cu referire la străzile și intersecțiile unde este necesar degajarea traficului. Mai mult, ea l-a îndemnat pe politician să nu își facă PR pe seama poliției, în campania electorală, și a anunțat că „astăzi vor fi retrase toate echipajele de poliție care defluidizează traficul rutier”. „Vor fi ridicate doar dronele pentru a arăta situația reală și cum se circulă fără implicarea oamenilor legii”, a declarat Fetco pentru NM. Detalii AICI.

La scurt timp, IGP a publicat pe canalele sale de socializare imagini video în care demonstrează cum se circulă în capitală fără implicarea oamenilor legii. În video puteau fi surprinse ambuteiaje pe bulevardul Grigore Vieru din sectorul Centru al capitalei – acolo unde înainte de asta Ceban și-a filmat live-ul. „Dovada nesincronizării semafoarelor din capitală și a infrastructurii necorespunzătoare”, a scris atunci IGP. Detali AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: